Karácsony előtt is kell enni

Persze ez így 27-én nem hangzik már annyira fontosnak, mármint, amit a címben írok, de 23-án, az utolsó nagy rohanásban igazán annak tűnt. Ketten négy felé (vagy inkább hat?) szakadtunk, hogy minden ajándék meglegyen, ne csak meglegyen, hanem szép csomaggá alakuljon, minden étel és sütemény elkészüljön, a díszítés és a fa csodálatos legyen, még egymásra is figyeljünk egy kicsit és amennyiben lehetséges, éhen se maradjunk mindeközben. Mindketten épp ebédkor szaladtunk haza egy órára, hogy utána ismét továbbfussunk, most aztán már tényleg utoljára… És ebben a nagy sürgés-forgásban annyira jó volt leülni és egy finom (és gyors) ebédet együtt elfogyasztani. Volt már ebben is valami, hacsak icike-picikiét is, ünnepi.

Fekete tészta királyrákkal


Recept (2 személyre)

250 g fekete (tintahalas) tészta
6 db királyrák
12 db koktélparadicsom
2 gerezd fokhagyma
1/2 chilipaprika
2 dl tejszín
5 dkg parmezán sajt frissen reszelve
só, frissen őrölt vegyes bors
olíva olaj

A tésztát lobogó, sós vízben al dente főzöm. A királyrákokat megtisztítom, csak a farkaikat hagyom meg, kibelezem őket (lehet őket így, konyakészen is kapni, ebben az esetben még egyszerűbb a helyzet). A megtisztított fokhagymagerezdeket összetöröm és a felaprított chilivel egy kis olíva olajon megfuttatom (nem hagyom megbarnulni). Rádobom a rákokat és 2 perc alatt rózsaszínűre pirítom őket (szépen össze is kunkorodnak ennyi idő alatt). Kiszedem a rákokat, a serpenyőbe dobom a félbevágott paradicsomokat, azonnal ráöntöm a tejszínt és hagyom, hogy egy kicsit besűrűsödjön, ennyi idő alatt a paradicsomok pont megfelelően összetottyannak. Sózom, borsozom és hozzáadom a reszelt parmezán felét. Visszateszem a rákocskákat, összekeverem, ezzel kész a szósz. Összekeverem a tésztával, rászórom a maradék reszelt parmezánt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -