Halasztgatom ezt a jegyzetet, mert nagyon nem állok jól idén a karácsonnyal. Zsófitól (Chili&Vanilia) és Nemisbékától kaptam ehhez is egy tag-et, (már csak ezért is össze kell szednem magam, hogy írjak a karácsonyról), de még sok minden áll előttem ahhoz, hogy értelmesen tudjak nyilatkozni. Se ajándék – még a listám is hiányos, sem pedig kész menü. A NAGY menü miatt túlzottan nem aggódom, mert a Szenteste nem igazán az én reszortom, csak besegítek – és azt már nagyjából meg is beszéltük. Ennek ellenére sok mindennel szoktam itthon is készülni, süteményekkel, bonbonnal és szervezek reggelit, brunch-ot, ebédet, uzsonnát, vacsorát és mindenféle összejövetelt. Pont ezt szeretem ebben az időszakban, attól ünnep nekem az ünnep, hogy egész héten Karácsony és Szilveszter között találkozunk mindenkivel, családdal, barátokkal, különböző méretű és összetételű összejöveteleken. Sok ezek közül nálunk zajlik, ezért nem árt, ha van itthon valami finomság. Na, ez az, amivel idén még nem nagyon tudtam foglalkozni. A szándékom az, hogy mire ennek a post-nak a végére érek, összeáll a lista és “csak” kivitelezni kell már az előttem álló 2 hétvégi nap és 5 este során. Hm.
Kezdem a könnyebbik részével, azzal, hogy mi is szokott nálunk az asztalra kerülni Karácsonykor. Nem az igazi hagyományos magyar karácsonyi asztal a mienk. Eleve meghatározhatatlan az étkezés, mert délután 4-5 szokott történni, tehát nem ebéd. Azért nem is vacsora, mert akkor mikor ajándékoznánk? Így, mire besötétedik, már túl vagyunk a finomságokon és jöhetnek az ajándékok. Amíg gyerekek voltunk, az egész étkezés csak a szükséges rossz volt, az út, amit az ajándékozásig meg kellett tennünk. Utána pedig jöhettek a sütik. A sorrend ma is ez, csak nagyobb szerepet kap már az ünnepi étkezés is. Általában ilyesmi a menü, nem nagyon változik, így szeretjük:
Húsleves, gesztenyével töltött pulyka, kacsasült, rengeteg féle saláta, töltött káposzta, narancsos lazac. Számos sütemény, közte Bûche de Noël (fatörzs) és zserbó. Mentésgünkre legyen mondva, hogy sokan vagyunk…
Amióta elköltöztem otthonról, 25-én a szűkkörű családi ebédet nálunk tartjuk. Erre eddig minden évben mással készültem, a terveim idén a következők (nem a tradíció, hanem az ízek és a kísérletezés öröme által vezérelve):
előétel: fésűskagyló, salátával, esetleg ázsiai tésztával, még gondolkozom rajta,
főételek: vörösáfonyával töltött pulykarolád, mentás bárányragu,
desszert: mascarponekrémmel töltött fügés tekercs,
köret és saláta tekintetében még vacilálok.
Ezek mellett készül még:
bonbon,
mézeskalács,
flódni,
házi pástétom.
A terv tehát nagyjából összeállt. Tudósítok az eredményességi rátáról. A mézeskalács tésztája már a hűtőben pihen, kétféle bonbontöltelék mellett 🙂
Lányok, köszi a kényszerítő körülményt!
Továbbadom a szót Aubergine-nek, hadd zúduljon a lavina!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here