Karamellizálok! – Rizspuding málnával

A nyáron kaptam egy karamellizáló pisztolyt, hivatalos nevén forrasztómestert, mert egy kicsit ipari a drágám, de annál hatékonyabb. Azóta is készülök izgatottan, hogy kipróbáljam, ugyanis a karamellizált cukorréteg a különböző krémes desszertek tetején a szívem egyik különleges kis csücskében talált helyet. Amélie Poulain megismerése óta ez a hely még kedvesebbé vált, megint csak bebizonyosodott, hogy nem vagyok a világon egyedül a vonzalmammal a legkülönfélébb kulináris élvezetek itánt. Crème brulée-vel terveztem felavatni új konyhai fegyveremet, de időközben szembejött egy rizspuding recept és nem tudtam tovább várni. Különben is, nyár óta már igazán itt volt az ideje, hogy bevessem az ipari lángszórómat. Az rizspuding receptje a Martha Stewart Living legújabb, 2006 novemberi számában jelent meg, én egy kicsit alakítottam az arányokon saját ízlés és eltérő mennyiség okán.

Karemellizált rizspuding málnával


Recept (6 személyre)

9,5 dl tej
225 g Arborio rizs
1 vaníliarúd
2,5 dl tejszín
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 csipet őrölt fahéj
1/2 tk só
6*1 ek kristálycukor a karamellizáláshoz
12 dkg málna (lehet fagyasztott is, de akkor csak félig kell felengedni tálalás előtt)

A sütőt 160 fokra előmelegítem. A vaníliarudat hosszában kettévágom, a magokat kikaparom és a tejhez keverem, beleteszem a vaníliarudat is és a rizzsel lassú tűzön felfőzöm. 25-30 perc alatt a rizs puhára fő és a tej nagy részét magába szívja, néha meg kell keverni. Amikor a rizs puha és a tej besűrűsödött, leveszem a tűzről, kiszedem a vaníliarudat és hozzákeverem a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgákat és a fahéjat. Visszateszem a tűzre és átforrosítom (nem kell főzni). 6 hőálló tálkába szétosztom a masszát, a tálkálat mély tepsibe teszem és annyi forró vizet öntök a tepsibe, hogy legalább a tálkák feléig érjen. Sütőbe teszem és kb 15 percig sütöm, amíg a massza megszilárdul. A sütőből kivéve 10 percet legalbb pihenjen mielőtt megkapja a karamellizált cukorréteget. Ehhez egy ek. cukrot szórok a puding tetejére és nyílt lánggal karamellizálom. Sütőben is elvégezhető a művelet, ehhez a grillrácshoz a leheteő legközelebb kell a tálkákat helyezni (nem lesz annyira egyenletes, mint a szórópisztollyal).
Langyosan is tálalható, de finomabb, ha a karemellizálás előtt 1-2 órára hűtőbe tesszük a pudingot. A karamellizált cukorréteg tetejére málnát kanalazok.

Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy a rizspudingról melyik képet tegyem fel… most midkettőt ideteszem, hátha valaki megmondja, hogy melyiket szeressem…

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -