Kedvenc klasszikusok: mézes krémes

Amikor elhangzott a sztenderd kérdés, hogy mi legyen a húsvéti menü, anyukám azonnal megkapta a sztenderd választ: ugyanaz! A karácsonyi ételsoron minden évben változtatunk, de a húsvéti reggeli szent és sérthetetlen. Én megint megrendeltem a kedvenc sütimet – túrós alagút – majd nem ettem belőle egy falatot sem, mert rá kellett jönnöm, hogy a mézes krémes (grízes mézes krémes) a legjobb.

Mézes krémes

 

Zserbóból és egyéb házi süteményekből minden családnak megvan a maga bevált receptje, amin nem lehet változtatni. Nálunk a mézes krémes tésztájába kakaó is kerül, enélkül nekem nem az igazi – volt is szájhúzogatás, amikor egyetlen egyszer kimaradt belőle. Csak annyit mondhatok, aki nem így ismeri, egyszer érdemes kipróbálni, függőséget okoz!

Anyukám mézes krémes receptje (30×40 cm-es tepsihez)

A tésztához:
7 dkg vaj
15 dkg cukor
2 ek méz
3 ek tej
2 egész tojás
2 ek cukrozatlan kakaópor
1 kk szódabikarbóna
50 dkg liszt

A krémhez:
1 l tej
20 dkg búzadara
15 dkg cukor
25 dkg vaj
1 vaníliarúd kiakpart magja

Sárgabarack vagy más lekvár

A csokimázhoz:
10 dkg magas kakótartalmú csokoládé
diónyi vaj

A tésztához a vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük és egy keverőtálban hozzákeverjük a mézet, cukrot, tejet majd a tojásokat és a kakaót. Simára keverjük, majd a langyos keverékbe dolgozzuk a szódabikrbónával elkevet lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle.

Négy egyforma részre osztjuk, mindegyikből egyforma, kb, 30×40 cm-es téglalpot nyújtunk, egy-egy sütőpapírra tesszük őket – gyorsan kell dolgozni, mert a mézes tészta, ha kihűl, nehéz nyújtani, törik. 180 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük a lapokat – gyorsan megsülnek, vigyázni kell, hogy meg ne égjenek. Amikor kicsit kifakulnak és a felületük hólyagosodik, ki ie lehet venni a sütőből.

A krémhez a tejből és a búzadarából tejbegrízt készítünk, amit kihűtünk. A vajat a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt és jól összedolgozzuk.

Összeállítjuk a süteményt: az alsó lapra krém, a középsőre lekvár, a harmadikra krém, a negyedikre csokimáz kerül. Amíg a csokiázat elkészítjük, a sütemény legfelső lapjára rátesszük a tepsit, hogy a mézes lapok összenyomódjanak, ne legyen köztük levegő. A mézes lap a tölteléktől puhul majd meg.

A csokimázhoz 10 dkg magas kakaótartalmú csokit gőz felett felolvasztunk, hozzáadunk egy diónyi vajat és melegen rákenjük a süteményre.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -