A muffin helyzete a magyar gasztro(sznob) szcénán méltánytalanul alulértékelt. Muffint sütni olyan, mint Blikket olvasni vagy brazil sorozatot nézni: mindenki csinálja, de senki nem beszél róla. Talán még le is tagadja, ha kérdik. Ez köszönhető a “gasztroforradalomnak”, amikor Horváth Rozi után megjelentek a külföldi szakácskönyvek, azt követően pedig az újhullámos hazaiak is és mindenki muffint akart eladni. El is adott, aztán jó nagy csömört kaptunk és most ott tartunk ahol. Pedig csak a helyét kellene megtalálni ennek az egyszerű, de mégis sokrétű sütinek és egyből nem lenne ciki, csak muffin.

Áfonyás muffin fehércsokival

Való igaz, hogy a muffin nem egy szofisztikált sütemény. Erénye épp abban rejlik, hogy mindenféle hi-tech konyhagép nékül (még egy habverő se kell hozzá, csak 2 tál és egy spatula) előállítható, percek alatt a sütőbe kerül és onnan is gyorsan ki, vagyis 40 perc leforgása alatt a semmiből illatos sütemény kerül elénk az asztalra. Nem kínálom vele a walesi herceget, amikor épp nálam teázik (bár arra pont tökéletesen megfelelne, jobb mint egy scone), de uzsonnára, zsúrra vagy reggelire pont ez a megfelelő választás. Ha mindenki megígéri, hogy vigyáz a gyomrára elárulom, hogy forrón, hideg vajjal megkenve a legfinomabb és magától értetődik, hogy az otthoni verzióra szavazok szemben a mostanában divatos kávézók általában száraz GIGAmuffinjaival.

Hagyományosan nem kerül a muffin tetejére semmiféle topping, legalábbis nem krémes (akkor már majdnem cupcake lenne). Lehet a sütőből kivett muffint porcukorral megszórni, vagy közvetlenül sütés előtt nagyszemű kristálycukorral. Nagy ritkán egy kevés citrommáz elképzelhető, vagy vajból (5 ek), lisztből (8 dkg) és cukorból (12 dkg) + pici sóból készült morzsa is kerülhet rá – ezt szintén sütés előtt tanácsos a tetejére varázsolni. Akármennyire is meglepő, a muffinsütésnél is vannak szabályok, amiket be kell tartani, ha igazán jó muffint szeretnénk (nem jót meg minek, arra a 40 perc is sok).

  • A legfontosabb szabály: amikor a száraz és nedves hozzávalókat összkeverjük, nem szabad a masszát túldolgozni, mert kemény lesz a sütemény. Az sem baj, ha nem egyenletes a massza, a göbök sütés közben kisimulnak.
  • A sütőpor legyen friss, de 1 évnél semmiképp se öregebb, szódabikarbónánál ez max. 3 év lehet.
  • A tej, tojás és vaj legyen szobahőmérsékletű mielőtt dolgozni kezdünk vele.
  • Az adalékok (csoki, magok, gyümölcs) mennyiségét pontosan lőjjük be, hogy ne húzzák le a könnyű, levegős tésztát.

Az egyszerű alaptésztát, ami semmi esetben sem száraz, mindenféle finomsággal fel szokták dobni, csak arra kell vigyázni, hogy ezekből mennyit és milyen kombinációban kereverünk a masszához. 20 dkg liszthez az alábbi mennyiségekkel érdemes számolni, fontos, hogy ha többfélét adunk a sütihez ne haladják meg együttesen a 1,5 bögrényit:

  • 20-25 dkg gyümölcs (áfonya, barack, málna, eper)
  • 10-12 dkg olajos mag (mandula, mogyoró, dió)
  • 2 ek citrushéj
  • 2-3 ek apró mag (mák, szezámmag)
  • 10 dkg csokoládé

Kedvenc párosítások: áfonya-vanília-fehércsoki, citrom-mák-olívaolaj, sárgabarack-mandula-vanília, eper-narancshéj-narancsvirág víz, barack-eper-málna.

    Recept (24 muffinhoz)

    20 dkg sima liszt
    5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
    1 cs sütőpor
    csipet só
    2 tojás
    20 dkg világosbarna cukor
    25 dkg joghurt
    7 dkg puha vaj
    2 tk vaníliakivonat
    20 dkg áfonya
    7 dkg mandulás fehércsoki (vagy 5 dkg fehércsoki és 2 dkg szűraz serpenyőben pirított apróta vűgott mandula)

    A liszteket elkeverem a sóval és a sütőporral. Egy másik tálban a cukrot kissé kikeverem a vajjal,  majd hozzáadom a tojást, vaníliakivonatot, joghurtot, amennyire a vaj engedi egyneletesre keverem. Hozzáadom a száraz alpanyagokat és a lehető legkevesebb mozdulattal egyenleteshez közelítő, lágy masszát keverek belőle. Kisebb göbök maradhatnak benne. Belekeverem az áfonyát és a csokoládét, szétosztom muffinpapírral bélelt muffinsütő formába, mindegyiket 3/4-ig töltve masszával. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm.

      Előző cikkSárgarépapüré
      Következő cikkLekvárfőzést minden nap vállalok
      Havas Dóra
      2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

      9 HOZZÁSZÓLÁS

      1. A muffin az jó! Én bevallom, a receptet az általam legtöbbször készített kevert süteményhez egy muffinreceptböl fejlesztettem, ugyanúgy határtalanok az ízesítésre a lehetöségek. Arányok: 12 muffinhoz való tészta másfélszerese pont jó egy normál méretü hosszúkás formába, de a sütési idö jóval hosszabb, legalább 3/4 óra. A 12 muffinhoz való tészta mennyisége meg egy 18 cm-es tortaformát tölt me 🙂

      2. fiam imádja, én imádom, és ezzel tudok improvizálni, mert valljuk be, hogy nehezen lehet elrontani (én pedig általában, amit el lehet rontani, azt el is rontom…) de szerintem nem ciki, az ilyen konyhai antitalentumoknak, mint én pont jó, és még a család sem panaszkodhat hogy nincs süti.
        a receptet pedig ki fogom próbálni, hála és köszönet.

      3. Viszonylag gyakran sütök muffint – meglepő módon leginkább a sós muffinoknak szokott nagyobb sikere lenni. Talán nem vagyunk eléggé édesszájúak…

      4. OFF
        Szia! Mar korabban kerdeztelek a kitcen aid keverodrol. Most kint vagyok amerikaban, es toredekebe kerul, mint otthon. Viszont az a baj vele, hogy az itteni 110 voltos aramhoz terveztek, amivel egeszen addig nincs is problema, hogy atalakitoval mukodik otthon is, csak azt mondjak felmelegszik. Van esetleg ezzel kapcsolatban vmilyen tapasztalatod, ? vagy neked europai aramhoz van kialakitva? Koszi elore is!
        K

        ui: a muffin meg akkor is jo dolog ha ciki!! Hajra muffinsutok!!!!

      5. Szerintem sem ciki, épp csak a fiúk nem szeretik, ezért nem csinálok mostanság. A ciki az benne, hogy szerintem csak a forma lombozza le őket, mert csináltam már benne olyan egyensúlysütit, amit amúgy imádnak, és akkor az sem ment annyira… És akkor állítólag a nőlnél nem szabad logikát keresni… ;-)))
        A muffin formákat meg azóta panna cotta vagy creme brulee készítésre használom…

      6. Soha nem találtam cikinek a muffinsütést és annak evését! Boltit nem veszek, mert minek, egy ovis is el tudja készíteni. Éppen két 12-es adagot sütöttem az előbb, mert buliba viszem és a bandatagok kifejezetten kérik, szinte minden alkalomra. Ha gyorsan kell édesség, akkor majdnem mindig ezt készítem, ezerféle változata van.
        Való igaz, hogy nem szabad kidolgozni a tésztát, mert akkor fele olyan finom sem lesz, mint amilyen lehetne…
        Hajrá muffin!!

      HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

      Kérjük, írd be a kommented!
      Kérjük, írd be a neved