Kedvenc klasszikusok: muffin

A muffin helyzete a magyar gasztro(sznob) szcénán méltánytalanul alulértékelt. Muffint sütni olyan, mint Blikket olvasni vagy brazil sorozatot nézni: mindenki csinálja, de senki nem beszél róla. Talán még le is tagadja, ha kérdik. Ez köszönhető a “gasztroforradalomnak”, amikor Horváth Rozi után megjelentek a külföldi szakácskönyvek, azt követően pedig az újhullámos hazaiak is és mindenki muffint akart eladni. El is adott, aztán jó nagy csömört kaptunk és most ott tartunk ahol. Pedig csak a helyét kellene megtalálni ennek az egyszerű, de mégis sokrétű sütinek és egyből nem lenne ciki, csak muffin.

Áfonyás muffin fehércsokival

 

Való igaz, hogy a muffin nem egy szofisztikált sütemény. Erénye épp abban rejlik, hogy mindenféle hi-tech konyhagép nékül (még egy habverő se kell hozzá, csak 2 tál és egy spatula) előállítható, percek alatt a sütőbe kerül és onnan is gyorsan ki, vagyis 40 perc leforgása alatt a semmiből illatos sütemény kerül elénk az asztalra. Nem kínálom vele a walesi herceget, amikor épp nálam teázik (bár arra pont tökéletesen megfelelne, jobb mint egy scone), de uzsonnára, zsúrra vagy reggelire pont ez a megfelelő választás. Ha mindenki megígéri, hogy vigyáz a gyomrára elárulom, hogy forrón, hideg vajjal megkenve a legfinomabb és magától értetődik, hogy az otthoni verzióra szavazok szemben a mostanában divatos kávézók általában száraz GIGAmuffinjaival.

 

Hagyományosan nem kerül a muffin tetejére semmiféle topping, legalábbis nem krémes (akkor már majdnem cupcake lenne). Lehet a sütőből kivett muffint porcukorral megszórni, vagy közvetlenül sütés előtt nagyszemű kristálycukorral. Nagy ritkán egy kevés citrommáz elképzelhető, vagy vajból (5 ek), lisztből (8 dkg) és cukorból (12 dkg) + pici sóból készült morzsa is kerülhet rá – ezt szintén sütés előtt tanácsos a tetejére varázsolni. Akármennyire is meglepő, a muffinsütésnél is vannak szabályok, amiket be kell tartani, ha igazán jó muffint szeretnénk (nem jót meg minek, arra a 40 perc is sok).

  • A legfontosabb szabály: amikor a száraz és nedves hozzávalókat összkeverjük, nem szabad a masszát túldolgozni, mert kemény lesz a sütemény. Az sem baj, ha nem egyenletes a massza, a göbök sütés közben kisimulnak.
  • A sütőpor legyen friss, de 1 évnél semmiképp se öregebb, szódabikarbónánál ez max. 3 év lehet.
  • A tej, tojás és vaj legyen szobahőmérsékletű mielőtt dolgozni kezdünk vele.
  • Az adalékok (csoki, magok, gyümölcs) mennyiségét pontosan lőjjük be, hogy ne húzzák le a könnyű, levegős tésztát.

Az egyszerű alaptésztát, ami semmi esetben sem száraz, mindenféle finomsággal fel szokták dobni, csak arra kell vigyázni, hogy ezekből mennyit és milyen kombinációban keverünk a masszához. 20 dkg liszthez az alábbi mennyiségekkel érdemes számolni, fontos, hogy ha többfélét adunk a sütihez ne haladják meg együttesen a 1,5 bögrényit:

  • 20-25 dkg gyümölcs (áfonya, barack, málna, eper)
  • 10-12 dkg olajos mag (mandula, mogyoró, dió)
  • 2 ek citrushéj
  • 2-3 ek apró mag (mák, szezámmag)
  • 10 dkg csokoládé

Kedvenc párosítások: áfonya-vanília-fehércsoki, citrom-mák-olívaolaj, sárgabarack-mandula-vanília, eper-narancshéj-narancsvirág víz, barack-eper-málna.

Recept (24 muffinhoz)

20 dkg sima liszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 cs sütőpor
csipet só
2 tojás
20 dkg világosbarna cukor
25 dkg joghurt
7 dkg puha vaj
2 tk vaníliakivonat
20 dkg áfonya
7 dkg mandulás fehércsoki (vagy 5 dkg fehércsoki és 2 dkg szűraz serpenyőben pirított apróta vűgott mandula)

A liszteket elkeverem a sóval és a sütőporral. Egy másik tálban a cukrot kissé kikeverem a vajjal,  majd hozzáadom a tojást, vaníliakivonatot, joghurtot, amennyire a vaj engedi egyenletesre keverem. Hozzáadom a száraz alapanyagokat és a lehető legkevesebb mozdulattal egyenleteshez közelítő, lágy masszát keverek belőle. Kisebb göbök maradhatnak benne. Belekeverem az áfonyát és a csokoládét, szétosztom muffinpapírral bélelt muffinsütő formába, mindegyiket 3/4-ig töltve masszával. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütöm.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -