Kedvenc klasszikusok: Pad Thai

Nem csak az én egyik kedvenc klasszikusom a thai pirított tészta (Pad Thai), hanem az egyik legnépszerűbb thai étel, egy igazi export termék, amit azok is ismernek, akik nem jártak soha Thaiföldön. Ha másképpen nem, legalább dobozos formában. Kis hazánkban nem sikerült még belőle jót ennem, kivéve, ha magam készítem és ez csak mostanában mondható el próbálkozásaimról. Nem egy bonyolult étel mégis könnyű elrontani. Végre beazonosítottam a legnagyobb buktatót és azóta boldog vagyok az eredménnyel.

Thai pirított tészta – Pad Thai


Már-már ciki leírni, hogy hol rontottam eddig el, de okuljon belőle mindenki, aki szeretne, készítsetek sok finom pad thait! A lényeg, hogy az alapvető wokos szabályt be kell tartani: nem szabad egyszerre nagy mennyiséget készíteni! Ha nem így teszünk a tészta nyúlós, plöttyedt, ragacsos masszává változik és a menthetetlen lesz, nem pirított.

Az alapanyagokat tekintve lehet a pad thai-t bonyolítani, de nem igazán érdemes. Eredetileg rákkal készül, de mivel ennek beszerzése itthon nem annyira egyszerű én gyakran készítem simán csak tofuval, úgy is nagyon finom. És persze létezik a csirkés verzió. Van, aki tesz bele szójaszószt, szerintem ez felesleges. Kell bele “garlic chives”, ami metélőhagyma fokhagymából???? – ki szoktam hagyni, mert nem tudom milyen néven keressem itthon. Az eredeti receptek egy része ír sabvanyított daikont, szerintem ez beszerezhetetlen itthon, de mivel nem mnden receptben szerepel nem nagyon izgatom magam miatta. Ami viszont tényleg nagyon jót tesz az ételnek az a szárított rák, nálam épp elfogyott a Thaiföldről hozott utolsó adag is, de majd megpróbálom beszerezni itthon. Nagyon kevés kell belőle, de sokat dob a végeredményen. A többi hozzávaló általában beszerezhető a szokásos ázsiai lelőhelyeken.

Recept (4-6 személyre)

½ dl halszósz
2 ek tamarind paszta ½ dl vízben feloldva
2 ek nádcukor (vagy 1,5 ek barnacukor)
2 tk összetört csili

1 csomag (400g) rizstészta
25-30 db közepes méretű garnéla vagy 25 dkg csirkemell filé
2 gerezd fokhagyma
4 db újhagyma
30 dkg tofu
2 marék babcsíra (vagy 2 konzerv)
4 tojás
4 marék sózatlan pirított földimogyoró
olaj

1 csokor koriander
2 db lime
szárított csili

Először a szószt készítem el: az első négy hozzávalót kis lábosba teszem és összefőzöm.
A rizstésztát 10 percre meleg vízbe áztatom, csak addig, amíg megpuhul, nem kell itt megfőnie.
Minden mást előkészítek, hogy ha beindul a wok-menet, minden kéznél legyen. Itt lehet ugyanis megint elcsúszni: ha nincs minden kéznél, nem tud a villámgyors pirítás megtörténni.
A fokhagymát felaprítom, az újhagymákat darabokra vágom. A tofut felkockázom. A garnélát megtisztítom, ha csirkét használok, felkockázom. A földimogyorót mozsárban összetöröm.

A hozzávalókat a szósz kivételével 2-3 részre osztom. A wokot felforrósítom. Beleöntök 1 ek olajat, ha csirké változatot készítek, azzal kezdem a pirítást. Ha félig megpirult, hozzáadom a tofut és a fokhagymát, és addig pirítom, amíg a tofu széle aranybarna lesz. Adok hozzá1 ek szószt, kevergetem. Ha garnélás változat készül a tofu után dobom a rákokat a wokba és 1-2 percig pirítom. Az egészet a wok falára kotrom, 2 tojást a wokba ütök és elkeverem, mintha rántottát készítenék. Amikor a tojás átsült, minden mással összekeverem, rádobom a beáztatott tészta felét és további 1 ek olajat. A szósz felét 2-3 adagban a tésztára kanalazom és óvatosan kevergetve addig pirítom, amíg megpuhul. Hozzákeverem a babcsíra felét, tányérra szedem. Tálalás előtt megszórom újhagymával, pirított földimogyoróval, apróra vágott korianderrel, a babcsírával és a tányérra teszek 1-2 gerezd lime-ot. Ugyanezt megismétlem még 1-2-szer, amíg a teljes mennyiség elkészül.
Az asztalra kerül még: cukor, halszósz, csili, összetört mogyoró, így mindenki csavarhat még egyet az ízesítésen.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -