Kedvenc klasszikusok sorozat

Úgy döntöttem, hogy sorozatot indítok. Ennek van érzelmi és praktikus oka is: vannak ételek, amelyekhez ilyen-olyan okból kötődöm, de nem írtam róluk a blogon, mert nem találtam őket elég különlegesnek, azt gondolom róluk, hogy mindenkinek megvan hozzájuk a jól bevált receptje. Ezen egyik este elgondolkoztam és arra jutottam, hogy épp annyira hátrány ez mint előny, hiszen ez az én blogom és lehet, hogy érdekelnek mást is klasszikus ételek általam jónak ítélt receptjei. (Ha nem, hát legalább a saját részemre összegyűjtöttem őket.) A praktikus ok pedig az, hogy talán így jobban rákényszerítem magam, hogy rendszeresebben legyek jelen itt a Lila Fügén, mert nagyon hiányzik.

Nizzai saláta – Salade niçoise

Az első választottam a nizzai saláta. Imádom Nizzát, szerintem a világ legklasszabb tengerpartjainak listáján a top 3-ban benne van, de megkockáztatom, hogy a no. 1. Nem csak gyönyörű, de van ott valami hangulat, amit egyetlen fehérhomokos ázsiai csodastrand sem tud hozni, pedig azok sem, khm, rosszak! Nizzában még a kavicsok is pont kellemesen kerekdedek. Na és a nizzai saláta! Igazi laktató, ízgazdag, szemetgyönyörködtetőfinomság. Nem egy összedobált, mindenféle jóval megtűzdelt saláta, hanem egy precízen megkoponált, érzékletesen elrendezett remekmű. A kedves és szerencsés ebédelőre bízza, hogy milyen sorrendben és kombinációban kívánja az egyenként dresszingbe öltöztetett finomságokat a szájába tenni. Lehet persze hanzsolni is, de nem érdemes. Íme a recept.

Recept (4 személyre)

20 dkg zöld- vagy ceruzabab
1/2 kg salátaburgonya (tavasszal újkrumpli)
1/2 kg tonhalsteak (vagy 2 doboz konzerv)
20 dkg vegyes zöldsaláta
15 dkg koktélparadicsom
3 főtt keménytojás
10 dkg fekete olajbogyó

a dresszinghez:

1/2 dl vörösborecet
2 ek mogyoróhagyma apróra vágva (tavasszal 1 csokor újhagyma)
1,5 tk dijoni mustár
1 gerezd fokhagyma
2 szardella filé
1,5 dl extra szűz olíva olaj
1 tk friss kakukkfű
1 tk friss bazsalikom

frissen őrölt bors

A dresszinghez a szerdella filéket a fokhagymával és 1/2 kk sóval mozsárban pasztává töröm. Hozzáadom az ecetet, a mustárt és a hagymát, elkeverem, majd folyamatosan adagolva hozzáöntöm az olajat. Addig keverem, míg homogén lesz, ekkor belekeverem a zöldfűszereket, sózom, borsozom ízlés szerint.
Egy közepes lábosban vizet forralok, sót dobok bele, majd beleteszem a megtisztított zöldbabot. 3-4 perc alatt félpuhára főzöm és jeges vízbe dobom, hogy ne főjjön tovább. A forrásban lévő vízbe teszem a krumpli, majdnem egészen puhára főzöm, hogy még szeletelhető legyen. Leszűröm és falatnyi méretűre vágom a krumplikat. A krumplit még langyosan 2 ek dresszingbe forgatom – ehhez rendszeresítek egy kisebb keverőtálat a többi zöldség számára is – és a tányérra rendezem, amiről fogyasztani fogjuk. ( Lehet egyszemélyes adagokatkészíteni vagy egy nagy tálra rendezni a salátát. Nála ezt általában a rendelkezésre álló idő dönti el.)
A kettévágott koktélparadicsomokat és a zöldbabot külön-külön 1-1 ek dresszingbe forgatom és a tányérra rendezem, a salátát 2 ek dresszinggel látom el. A tányérra teszem a felnegyedelt keménytojásokat és az olajbogyót is. Ha konzerv tonhalat használok egyszerűen azt is a tányérra teszem, ha frisset, akkor azt sózom, borsozom és kevés olíva olajon, grillserpenyőben roséra sütöm (5-7 perc). A halszeleteket széttördelem és a tányérra teszem.
A maradék dresszinget külön tálkában teszem az asztalra.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -