Kedvenc klasszikusok: spárgakrémleves

Nem telhet el spárgaszezon spárgakrémleves nélkül. Az idei év tanulsága ebben a támában eddig két magától értetődő dolog, amiből legalább egyet hajlamos vagyok ellustulni: zöldségalaplé és pelenkán átszürés. Írhatnék muszlint, de nekem olyan nincs – vagy ha igen, akkor a gardróbban és nem a konyhában, és nem is nadrágpelenkára kell gondolni, hanem a jó öreg anyagpelenkára, amit leginkább büfiztetéshez használnak kisbabáknál. Nálunk R2r már megoldja ezt a kérdést segítség nélkül, így az anyagpelenkák szépen átköltöztek a konyhába – joghurtot csepegtetek le bennük és átszűröm a spárgakrémlevest. Ha nagyon ráérek, többször is. Selmyes lesz, lágy, egy igazi csoda, amit különben csak éttermekben kapunk, mert macerás.

Spárgakrémleves

Szűrögetés közben listát szoktam összeállítani fejben a legutálatosabb konyhai műveletekről, egyszer majd talán meg is írom, most legyen elég annyi, hogy minden szűrőn átpaszírozós munkát szívből utálok. A legjobban talán a málnamag-eltávolítós műveletet. Ilyenkor az is eszembe jut mindig, hogy miért is dobtam ki a zöldségmalmomat (így hívják ezt?), pedig annak jó oka volt.

Visszatérve a leveshez: a szűrésen kívül elengedhetetlen kellék a jóízű zöldségalaplé (más választás nem is nagyon van: leveskocka szóba se jöhet – amióta egyáltalán nem használok nem tudom elviselni az ízét semmiben és azonnal észre is veszem, ha ilyen ételt kapok – a víz pedig csak víz…). Erre tényleg csak az időt kell rászánni, elvannak a zöldségek magukban, tudják a dolgukat. Viszont csodálatos alapot ad az így készült lé a levesnek. Más titok nem is nagyon van, ha csak az nem, hogy egy kis darab paremzánhéjat bele szoktam főzni a spárgakrémlevesbe. Nem lesz tőle határozott parmezán íze a levesnek, de ad neki egy kis löketet, mondhatnám úgy is, hogy szépen kikerekíti az ízeket. Levesbetétnek grillezett zöldspárágt tettem bele legutóbb, szépek voltak együtt. Mindig dupla adagot készítek, így is ritkán marad másnapra.

Recept (6-8 személyre)

1 kg spárga
2 csomag újhagyma fehér részei
3+1 ek vaj
2 l zöldségalaplé
2 dl tejszín

frissen őrölt fehérbors
kis darab parmezánhéj

Egy nagy lábosban felolvasztok 3 ek vajat és rádobom a felkarikázott újhagymát. Pár percig párolom majd hozzáadom a megpucolt spárgák 2-3 cm-es darabokra vágott szárát. Összeforgatom, felöntöm a zöldségalaplével és beleteszem a parmezán héját. Ízlés szerint sózom, fedő alatt 15-20 percig főzöm, amíg a spárga teljesen megpuhul. Kihalászom a sajthéjat és leturmixolom a levest. Ezt követően egyszer vagy kétszer átszűröm, majd visszaöntöm a lábosba. Beleteszem a spárgafejeket, tekerek bele egy kevés fehérborsot, felforrósítom a levest. Hozzáadom a tejszínt, újra felmelegítem, de nem forralom. A végén hozzákeverem a maradék vajat, amitől kissé besűrűsödik és szép fénye lesz. Tányérba szedem, a tetejére parmezánforgácsokat szórok.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -