Kézzel sodort tészta vargányával
Péter AnnaHozzávalók
10 dkg liszt
30 dkg főtt, finomra áttört öreg burgonya
5 dkg fekete szezámmag
20 dkg vargánya megtisztítva, felszeletelve
2 evőkanál kávé
5 szál kakukkfű levélkéi
20 dkg vaj
só
Elkészítés:
A meghámozott, felkockázott krumplit annyi vízben feltesszük főzni amennyi éppen ellepi. Amikor puha, összetörjük a vízben, belekeverjük a lisztet, a szezámot, és kb. 15 percig alacsony lángon egy fakanállal alaposan átdolgozzuk. Álljon össze, legyen puha, de nem ragacsos.
Egy kevés vajon aranybarnára pirítjuk a gombát, rálocsoljuk a kávét, hagyjuk elpárologni.
A vajat egy serpenyőben közepes lángon pár percig halkan bugyogva melegítjük, amíg aranybarna lesz. Egy pohárba öntjük leülepedni, a szép aranybarna barnított vajat óvatosan leöntjük az üledékről.
A tésztából féldiónyi darabokat csípünk, lobogó sós vízbe sodorjuk őket a két tenyerünk között. Amikor feljönnek a víz tetejére, leszűrjük.
A gombát a tésztára halmozzuk, meglocsoljuk a barnított vajjal, és megszórjuk a kakukkfűvel, sózzuk.