Ki ne dobd a krumplipürét!
Lila FügeKépzeljétek el, minden, amit a képen láttok, maradék krumplipüréből készült. Az a helyzet ugyanis, hogy két kisgyerek mellett én még mindig nem tudom kiszámítani, hogy miből mennyi fog fogyni – van, hogy kevés lesz a rengetegnek tűnő krumplipüré, máskor ugyanaz az adag szinte érintetlenül megmarad. Ételt kidobni utálok, viszont a maradék krumplipürét visszamelegíteni kb. pont ugyanannyira. Ilyenkor kapcsolok kreativ-mentsd meg a földet-szupermami üzemmódba és alkotok. Olyasmiket, amiket utána gond nélkül mindenki, beleértve a néha szuperfinnyás, öntudatbajnok, középsős ovis Leót is, örömmel és elégedetten fogyaszt.
Krumpligofri
Ez az egyik személyes kedvencem, azért is veszem előre. A maradék krumplipürét egyszerűen fel kell egy kicsit turbózni és máris ki lehet sütni gofrisütőben. Szuperfinom és szuerszép lesz – lehet fűszeres tejfölbe mártogatni vagy gofriszendvicseket készíteni belőle. Mindkét formájában tökéletes uzsonnásdoboz töltelék. Csak mondom 🙂
Hozzávalók 4 személynek:
30 dkg maradék krumplipüré
15 dkg natúr joghurt
2 tojás
2 ek olvasztott vaj
12 dkg liszt
2 tk sütőpor
20 g reszelt sajt
só
A maradék krumplipürét kikeverjük a joghurttal, tojással és az olvasztott vajjal, majd hozzádolgozzuk a sóval, sütőporral és reszelt sajttal elkevert liszttel. Gofrisütőben 4-5 perc alatt kisütjük.
Krumplis palacsinta
Hozzávalók 4 személynek:
40 dkg hideg krumplipüré
3 szál újhagyma
1 kis csokor petrezselyem
½ tk őrölt szerecsendió
4 szelet pirosra sütött bacon
2 ek liszt
kb. ½ dl étolaj
4 tojás
A krumplipürét összekeverjük a finomra vágott újhagymával és a szerecsendióval. A pirosra sült bacont szétmorzsoljuk és összeforgatjuk a pürével. Négy részre osztjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk és lisztbe forgatjuk. Egy nagy serpenyőben kb 1 cm-nyi olajat hevítünk és oldalanként 3 percig sütjük a lepényeket. Óvatosan fordítsuk meg őket, hogy ne essenek szét!
A tojásokat logobó vízben 6,5 percig főzzük, majd azonnal lehűtjük. Megpucoljuk és kettévágva a lepényre helyezzük.
Krumplikrokett
Hozzávalók 4 személynek:
10 dkg puha füstölt kolbász
40 dkg maradék, hideg (!) krumplipüré
5 dkg reszelt félzsíros sajt (cheddar, gouda)
2 ek aprított metélőhagyma
2 tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A kolbász héját lehúzzuk és a kolbászt villával szétnyomkodjuk. Összedolgozzuk a hideg pürével – azért fontos, hogy hideg legyen, mert jobban formázható és nem esik szét, a reszelt sajttal, a tojással, sóval, borssal és a metélőhagymával ízesítjük. Golyókat formázunk belőle, zsemlemorzsába hempergetjük és 1-2 cm forró olajban kisütjük.