Kókusztejes csirkeleves

Az időjárás úgy gondolta, hogy így december végére elkezd úgy viselkedni, mintha valóban tél lenne már. Eddig nagyon örültem, hogy nem erőltettük a zimankót, de karácsony közeledtével nem bánom, ha mégis egy kicsit tél van (apropó karácsony: Zsófi, köszi a hógolyót, nemsokára felkerül a karácsonyi menüről szóló írásom is!). A hideg nálam egyenlő a forró levesek utáni vágyakozással, gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Ahogy Zsófi is írta a salátákkal kapcsolatban, a leves szerepe ilyenkor nem a könnyű, langyos folyadékpótlás, télen kell bele a “cucc”.
Ahogy az már kiderült korábbi írásaimból is, a hétköznapok sokszor nagyon rohanósra sikerülnek, így karácsony előtt az előző hónapokban megszokott átlagot sajnos magasan felülmúljuk eszetlen kapkodásunkkal. Mis sem bizonytja ezt jobban, mint hogy már legalább tíz napja készülök összeírni a menüt, de még közelébe sem jutottam e tevékenységnek. Bonbont sem készítettem a SHF-re, pedig szoktam, finomakat tudok és nagyon szerettem volna. Talán karácsonyra sikerül. A vacsorák is elmaradoztak mostanában, de nagy nehezen egy levest legalább összehoztam tegnap este. És milyen jól esett! Kellene nekem egy olyan kütyü, ami Hermionénak van a Harry Potterben, amivel egyszerre két idősíkban tud létezni…

Kókusztejes thai csirkeleves

Recept

2 doboz kókusztej (2*4 dl)
4 dl csirke alaplé
2 tk galangal por (ha nincs friss, ha van az jobb, de szóljatok nekem is, hogy honnan szerzitek be!)
4 szál citromfű
10 kaffir lime levél (lehet szárított is)
10 szem egész bors
30 dk csirkemell kockákra vágva
15 dkg gomba (shiitakét használtam)
10 szem bébikukorica
4 ek zöldcitrom (lime) -lé
4 ek thai halszósz
a díszítéshez újhagyma, chilipaprika

A kókusztejet az alaplével felforralom. A citromfűszálak fejét (a féhér részeket, úgy mint a póráhagymánál) felszeletelem, a zöld szárakat összetöröm egy kicsit mozsárral, hogy szálas legyen. A galangallal, a lime levelekkel és a borsszemekkel együtt a kókusztejhez adom és 10-15 percig fedő alatt közepes lángon párolom, hogy az ízük a lébe főjjön. Leszűröm, a levét felfogom, mert ez lesz a leves – az így kapott lébe teszem a felkockázott csirkemellet, a gombafejeket ( ha nem túl nagyok, egyben lehet őket hagyni, akkorák legyenek kb. mint a csirkefalatok) és a bébikukoricákat. 7-10 perc alatt a hús puhűra fő. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a halszószt és a lime levet. Újhagyma vagy póráhagyma szeletekkel és apróra vágott chilipaprikával díszítve tálalom. Ha van otthon korianderlevél, azt is lehet rászórni. Én a lime levelek egy részét is bennehagyom, mert szép, de nem kell megenni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -