Nagyon régen – évek óta – lecsengett nálam a Jamie Oliver rajongás, érzéseim kifejezetten apátiába csaptak át. Egészen a múlt hétig, amikor véletlenül belepillantottunk a karácsonyi műsorába (Jamie’s family Christmas). Én ilyen szerethető főzőműsort rég láttam. Viccesen giccses a stúdió, Jamie kellemesen szalonspicces és hihetetlenül szórakoztató benne. Az ételek szuper egyszerűek, de úgy adja elő őket – ezt talán már megszoktuk – mintha valami nagyon nagy dolgot tanítana éppen. Együtt az egész szerintem nagyon bájos, fel is vettük azóta az összes epizódot és esténként ezzel szórakoztatjuk magunkat. És iszogatunk.

A tegnapi részben Jamie zöldségeket sütött, egy csomó variációt felsorakoztatott. Hatott rám, mert amikor a hűtőben kutattam ma délelőtt valami után, amit a maradék csirke mellé készíthetnék, a tegnap estiekhez hasonló összeállítással találtam magam szemben. De hát pont erre bíztatott, hogy találjuk ki a saját kombinációnkat:)

Balzsamecettel sült édesburgonya

Sok kísérletezés után az édesburgonya nyerő köretté nőtte ki magát nálam. Szeretem néha a szokásos krumpli helyett vagy mellett bedobni, azt hiszem karácsonykor is szerepeltetni fogom valamelyik menüben. Most 2 receptet is adok, hátha valaki kedvet kap.

A balzsamecetes édesburgonya semmi erőfeszítésbe nem kerül, kb 25 perc alatt el is készül.
Egy nagy édesburgonyához
3 ek balzsamecetre,
3 ek olívaolajra,
tengeri sóra,
frissen őrölt borsra és
pár ágacska kakukkfűre van szükség.
Ezeket összekeverem és tepsibe teszem. Mellé dobok pár gerezd fokhagymát héjastul és 25 perc alatt ropogósra sütöm 170 fokra előmelegített sütőben.

A másik köretet néhány hete készítettem először és azóta nagyon sokszor. A gratinírozott burgonyát minden formában nagyon kedvelem, szerintem az alapreceptnek nagyon jót tesz, hogy több féle burgonya kerül a tejszín mellé.

Burgonya, csicsóka, édesburgonya gratin 

Recept (4 személyre)

1 közepes édesburgonya
25 dkg krumpli
25 dkg csicsóka
1,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
1/2 szerecsendió
tengeri só
frissen őrölt bors
3 vastag szelet kenyér kockákra vágva
2 ek vaj

A krumplit, csicsókát, édesburgonyát megpucolom és egyformán apró kockákra vágom – lehet vékonyra szeletelni is. Sózom, borsozom, meghintem frissen reszelt szerecsendióval, apróra vágott fokhagymával és közé dobok 1 ek vajat kis darabokban. 180 fokra előmelegített sütőbe teszem és addig sütöm, amíg elkezd pirulni, félig megpuhul. Kiveszem a sütőből, felöntöm tejszínnel, visszateszem a sütőbe és addig sütőm, amíg a burgonya megpuhul és a tejszín besűrűsödik. Rászórom a kenyérkockákat, ismét 1 evőkanálnyi vajat közé dobok és addig sütöm, amíg a kenyér megpirul.

15 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szia Fuge! Meg tudod mondani, hogy mondjak a csicsokat angolul? Sajnos magyarul sem ismerem es nem tudom, hogy keressem igy a tengeren tulon:) Koszi!!!

  2. Én régebben nem szerettem a fazont, most viszont imádom, imádom, ahogy főz, nem is értem, hogy Ramsay miért pocskondiázza, nagyon jó műsorai vannak, és bírom az egészség mániáját, hogy minden tocsog az olívaolajban, egyszerűen jó, kreatív, nagyon megszerettem az utóbbi időben :o)

  3. Szia! Mennyi csicsókát használtál a recepthez? Csak mert az édesburgonya 2x szerepelt, de csicsóka egyszer sem..
    Előre is köszi.. 🙂
    Ancsa

  4. Köszi Zizi:)
    Csicsóka a biopiacon mindig van (szezonban, azaz most), de én több zöldségesnél is láttam (12. ker.). Édesburgonya a MOM-ban a Matchban mindig van, gondolom ez a nagyobb Matchokra igaz. Hiperekben is szoktam látni.

  5. Na ugye, Jamie még tud meglepetéseket okozni! Én töretlenül szeretem! 🙂

    Névtelennek írom:
    édesburgonya kapható Budapesten a Culinarisban, a Lehel piacon, szerintem a Vásárcsarnokban is. Csicsókát én piacon szoktam venni (XI. ker. Csörsz utcai biopiac).

  6. Bár elég régi már a post, de én csak most olvastam. Tetszik, el is fogom készíteni. Viszont egy apró észrevétel: “amikor a hűtőben kutattam ma délelőtt valami után” – alapszabály, hogy a batátát nem tartjuk hűtőben, mert +10C alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.

    Szerencsére pár év alatt eljutottunk odáig, hogy az édesburgonyát is viszonylag könnyen be lehet szerezni. Bár a legtöbbször még mindig horror áron. 🙁

  7. Bár elég régi már a post, de én csak most olvastam. Tetszik, el is fogom készíteni. Viszont egy apró észrevétel: “amikor a hűtőben kutattam ma délelőtt valami után” – alapszabály, hogy a batátát nem tartjuk hűtőben, mert +10C alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.

    Szerencsére pár év alatt eljutottunk odáig, hogy az édesburgonyát is viszonylag könnyen be lehet szerezni. Bár a legtöbbször még mindig horror áron. 🙁

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here