Körtés sütemény

Ruszitkus körtés süteménynek is nevezhetném, mert eredetileg egy Country Pear Cake recept volt, de azóta több átalakításon átesett és nem is tudom, honnan van az a bizonyos eredeti. A citrom, a mák és a citrommáz abban még nem szerepeltek, cselédlánykából hercegkisasszonnyá változott már. Tipikusan a nem munkás sütemények közé sorolható, egyszreűen kézzel is ki lehet keverni és nem kell csak egyetlen keverőtálat összekenni az egész procedúra alatt. Sütéssel együtt 50 perc alatt össze lehet dobni, langyosan már fogyasztható is, így az első tojás feltörésétől az első falatig nem kell többel számolni, mint 1 óra 20 perc. Szeretem az ilyen sütiket.
Ám azt a körtés sütit nem csak a gyorsaság miatt kedvelem és készítem viszonylag gyakran, hanem az idők során kialakult ízharmóniája és állaga miatt. Könnyű, de egyáltalán nem száraz tésztája van, a körte édeskés ízét pompásan ellensúlyozza a reszelt citromhéj és a kettőt finoman egészíti ki az édes-savanyú citrommáz. Mindezek mellett a legnagyobb kedvencem benne a roppanó egész mákszemek. Attól lesz igazán izgalmas minden falat, ahogy a mákszemek szétgurulnak a számban.

Körtés sütemény


Recept

2 tojás
1 dl olaj (olíva csak akkor, ha nem extra szűz)
0,75 dl tej
2 citrom reszelt héja
6,5 dkg cukor
18,5 dkg liszt
1 cs sütőpor
2 púpos ek egész mák
4 közepes körte (kevésbé lédús fajta)

A citrommázhoz

6 dkg porcukor
4 tk frissen facsart citromlé

Egy 22-23 cm átmérőjű kapcsos formát kivajazok és kilisztezek.
A tojást az olajjal, a tejjel és a citromhéjjal összekeverem, kissé habosra verem. Belekeverem a cukrot, majd hozzáadom a sütőporral vegyített lisztet és a mákot, az egészet simára keverem. A körtéket meghámozom, kis kockákra vágom (1,5 cm) és a tésztához keverem. A masszát az előkészített formába teszem és 180 fokos sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütöm. A formából kiveszem és hagyom kihűlni.
A mázhoz a procukrot a citromlével simára keverem és a kihűlt tésztára csurgatom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -