Krumplifőzelék ecet nélkül

Tökéletes az idő egy jó krumplifőzelékhez. Nem  viccelek. Ilyenkor csalóka az idő, azt hisszük, hogy tavasz van, mert már mutogatja magát, de még semmi tavaszit nem lehet enni. Még csak a hóvirágok bújnak ki épp a földből, azokat pedig nemtesszük a levesbe. Mivel én imádom a krumplit, de már nem bírom az igazán nehéz krumplis ételeket, főzeléket készítek belőle, de nem a szokásos módon. Ecet nélkül. Zöldfűszerekkel. Önmagával sűrítve. Azt is mondhatnám, hogy tavasziasan, de nem lenne teljesen igaz.

krumplifozelek-2.jpg

A képen még sült kolbásszal szerepel a kedvenc főzelékem, de ettük buggyantott tojással – a kolbászzsír ahhoz is nagyon jól passzolt – és úgy azért könnyeb fogás. Pirított póréhagymakarikákkal is készült, azzal is isteni. Remélem az kolbászos fotó elenére is el tudjátok képzelni a vega/tavaszias verziókat.

Recept

1,25 kg burgonya
1 ek vaj
1 ek olíva olaj
1 kis zellergumó
1 szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
5 ág kakukkfű
4 dl húsleves, zöldség alaplé vagy víz

fehér bors
1/4 tk szerecsendió
1 dl tejföl

A krumplit meghámozom, kis kockákra vágom. A zellert megpucolom, nagylyukú reszelőn lereszelem. A póréhagymát felkarikázom.

Egy nagy lábosban felmelegítem az olajat és a vajat. Rádobom a zellert, póréhagymát és az összetört fokhagymagerezdet. Közepes lángon kb. 10 perc alatt puhára párolom. Beleteszem a szerecsendiót, a kakukkfű ágakat és a babérlevelet, összeforgatom, majd hozzáadom a krumplit is. Jól összekeverem, 2-3 percig pirítom, majd felöntöm a húslevessel/zöldséglével/vízzel. Sózom, borsozom és fedő alatt puhára főzöm a krumplit. Amikor kész, a krumpli kb. felát kiszedem, a többit pedig botmixerrel simára turmixolom. Érdemes egy kicsit több krumplit kiszedni és inkább visszatenni, amíg elérjük a megfelelő állagot. Hozzákeverem a tejfölt és éppen csak összerottyantom. Ha kell sózom, borsozom.

krumplifozelek.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -