Kuglóf, joghurt, málna, és persze csoki

Gyerekkoromban anyukám sokszor sütött kugfófot. Nagyon szerettem. Volt anyunak egy nagyon nagy cserép kuglófformája, mindig abban készült a sütemény, amibe belekerült a mikulásról és húsvétról megmaradt összes lefejezett csokinyuszi és télapó. Én mindig vadásztam a legcsokisabb falatokat, egyéb töltelék és kisebb csokiforgácsok egyáltalán nem érdekeltek. A nagy formában annyi kuglóf fért el, hogy maradt pár napig belőle és a már egészen összeszáradt daraboknak is nagyon jó íze volt. Pár éve a cserépforma avas lett, azóta anyukám nem süt kuglófot. Viszont sokszor emlegeti, így nem tehettem mást, elővettem a mezei tapadásmentes bevonattal készült Dr. Öetker kuglófformámat és sütöttem benne. A sors úgy hozta, hogy délután anyu pont beugrott.

Joghurtos kuglóf

Egy egyszerű joghurtos kuglófot sütöttem, de a régi énemnek (nameg persze R2rnak) is szerettem volna kedvezni, ezért tettem bele csokit és egy doboz fagyasztott málnát is. Azt olvastam valahol, hogy ha a bogyókat fagyosan tesszük a tésztába nem süllyednek le az aljára sütés közben. A mellékelt ábra igazolja, hogy ez valóban így van. Én pedig mindig azt hittem, hogy a gyümölcsöt jó le kell csepegtetni, mert akkor nem lesz baj!

Recept

60 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
30 dkg cukor
20 dkg puha vaj
3 tojás
2 dl joghurt
1 narancs reszelt héja
1 tk vaníliakivonat
30 dkg fagyos málna
10 dkg csokoládé (60 %-os)

A vajat a cukorral robotgépben habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Belekeverem a reszelt narancshéjat és a vaníliakivonatot. Alacsony fordulatszámon felváltva hozzáadagolom a sütőporral és sóval elkevert lisztet, valamint a joghurtot. A végén beletördelek egy tábla keserű csokoládét és lágyan hozzákeverem a fagyos málnát. Kivajazott kuglófformába töltöm a masszát, 160 fokra előmelegített sütőbe teszem és kb. 1 óra alatt készre sütöm. Megszúrom, ha nem tapad a tészta, kiveszem a sütőből. A formában hagyom langyosra hűlni, kiborítom és egészen lehűlt állapotban szeletelem csak fel.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -