Lassuljunk – reggelizz lassan!

Azt mondják a Lassulj, Budapest! szervezői, hogy lassuljunk le. Ebben a melegben különösen jó ötletnek tűnik, de azért mégsem mindig könnyű. Vagyis általában nem az. Én most könnyen beszélek, három hét szűk családi körben töltött pihenés után csigalassúak vagyunk. Én két napja csak legózok a gyerekekkel, semmire nincs igényünk, nem tudott visszazökkenteni még a közös képviselő sem, pedig állítólag tartozunk a háznak. Máskor ilyen hír hallatára szívbajt kapok, most elintézem egy vállrándítással. Majd, ha kiderül mennyi az annyi, befizetem. Addig legózunk. Annyira jól esik most ez a nihil, hogy tényleg nagyon szeretném, ha így is maradna. Hogy lehetne ezt mégis megoldani? Fogalmam sincs. Mindig van valami, ami miatt nem megy. (Ide lehet képzelni mindenkinek, azt, ami nyomasztja: lakáshitel, válság, undor, rohanó világ, fogyasztói társadalom, erkélyen fészet rakó galambok, stb.)

Én nem vagyok az a típus, aki vidékre költözik és megtermeli a család számára szükséges ennivalót. Az erkélyen fészket rakó galambok is kikészítenek (igen, nyomaszt), nem lennék képes állatokat nevelni, majd levágni. Gyerekkoromban visszarántottam a kezem, amikor a hörcsögnek enni kelett (volna) adni, nem akartam, hogy megharapjon. Aztán megharapott és én boldog voltam, amikor megszökött, pedig beette magát a nagyi kanapájába. Gondolhatjátok. Hát annyit  mondok, hogy nem én szedtem ki.És kapálni sem szeretnék naponta. De hetente se. Ez a lehetőség tehát kiesik, nem költozünk vidékre, vagy ha mégis, hát nem önfenntartani. Tökéletesen elágedett lennék azzal, ha itt a városban tudnánk egy kicsit lassítani. Törekszem is rá. Például összeterelem a családot reggelizni hétvégenként és elárok a piacra minden szombaton. Nem eszünk és nem veszünk vacakot és megadjuk a módját az étkezésnek. Valahol vicces is, hogy az, ami nekünk a lelassulás, nagymamáméknak a természetes élet.

Slow hetet hirdetett ezen a háten a Lassíts, Budapest!: biciklizzetek munkába, hasznosítsátok újra, amit tudtok, reggelzzetek legalább egy nagyot a héten, szakadjatok le a netről legalább egy napra, fedezzétek fel a várost, ahol éltek (ezzel várhattok egy kicsit, ma pont hőség lesz), olvassatok a metrón (ehhez ma rengeteg könyvet osztanak ki a Kálvin téren a slow hét szervezői), jógázzatok, lassítsatok!

A hosszúra nyúló vasárnapi reggelihez íme egy recept. Ez pont egy olyan, ami lassan készül, ezért is választottam. Közben úgy gondolom, hogy az is lassulás, ha reggel készítesz magadnak egy gyümölcsturmixot és kiülsz két percre az erkélyre vagy a kertbe, de akár csak az ablakba is, hogy megidd. Nem attól lesz slow, hogy órákon át készíted, hanem attól, hogy megveszed hozzá a friss, lehetőleg nem szupermarketben kapható gyümölcsöt, kitalálod, hogy mit teszel még bele, az elkészítésre rászánod azt a pár percet, ami kell hozzá és azt a pár percet is hozzáadod, ami a nyugodt reggelihez kell. Persze még jóbb, ha jó sokan ültök együtt, egy asztalnál.

Cukkinis kenyérfelfújt

cukkini strata.jpg

Recept

5 dkg vaj
30 dkg kenyér héjastúl felkockázva
6 dl  tej
6 tojás
15 dkg zsíros sajt (edami, gouda, stb.) reszelve
3 közepes cukkini
2 ág kakukkfű
1 fej fokhagyma (lehetőség szerint új)
1 ek olíva olaj
1/2 tk só
frissen őrölt bors
1 ek dijoni mustár

Vajjal kikenek egy közepes (30×20 cm) hőálló tálat. A kenyeret héjával együtt felkockázom.
Kézi habverővel összekeverem a tejet a tojással. Hozzáadom a sót, borsot és a mustárt, elkeverem.
A cukkinit 1/2 cm-es szeéetelre vágom. Sütőpapírral béllet tepsire teszem egy rátegben, meglocslom olíva olajjal, megszórom kakukkfűvel. Mellé teszem a keresztben kettévágott fokhagymát. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
A kenyér felét a tál aljára rendezem, ráöntöm a tojásos keverék felét, megszórom a reszelt sajt felével és elrendezem rajta a cukkini felét. A fél fej fokhagymából kinyomkodom a gerezdeket és ezt is rászórom. A rétegezést még egyszer megismétlem. Lefóliázom és pár órára órára vagy egész éjszakára hűtőbe teszem. Kiveszem a hűtőből, a sütőt előmelegítem 190C-ra. A kenyér tetejére vajdarabokat teszek és 35 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a teteje aranybarnára pirul. Langyosan tálalom.

cukkini strata 2.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -