Lecsóval töltött gombóc
Vogel DianaMi a hasonlóság a lecsó és a szilvás gombóc között? Szabad a gazda? Egyszerre van a szezonja. Így született a lecsós gombóc ötlete.
Hozzávalók:
80 dkg közepes méretű főzni való burgonya
1 tojás
kb. 20 dkg finomliszt (ez a mennyiség változhat attól függően, mennyire lisztes a burgonya)
só, víz
8 evőkanál, sűrű, nem forró lecsó
Elkészítés:
A megmosott egész burgonyákat sütőlemezre tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Hámozzuk és burgonyanyomón áttörjük, gyúródeszkán vagy konyhai munkalapon szétterítve kihűtjük.
Ráütünk 1 egész tojást és a lisztet és egy csipet sót rászitálva összeállítjuk a gombóc tésztáját. Kb. 10 percig pihentetjük, majd lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 egyenlő méretű kockára vágjuk.
Mindegyik kocka közepére 1 kanál sűrű, fűszeres lecsót teszünk. Gombócokat formázunk és forrásban lévő, sós vízbe eresztve kb. 6 perc alatt kifőzzük.
Serpenyőben puha kolbászmorzsát pirítunk és a meghintjük a főtt és lecsepegtetett lecsós gombócokat. Frissen meg is esszük.