Levesezés

Fel vagyok dobva. Én bírom ezt az időt. És minden este levesezünk. Olyan gyorsan fogynak, hogy kettőről le is maradtam, nem lett fotó, de ez legalább egy ok arra, hogy újra elkészítsem őket (az egyik egy hamisítatlan Campbell soupos paradicsomleves, csak nem konzerv ízű, ahogy kell, betűtésztával). A karfiolkrémből pedig direkt sokat főztem, mert már akkor tudtam, hogy szeretni fogjuk, amikor bevásároltam hozzá. Egy szép nagy fej karfiolt és két jóízű sajtot vettem, a többi volt itthon.

Kétsajtos karfiolkrémleves

karfiolkremleves 2.jpg

A héten végre eljutottam a Bors Gaztrobárba, ott is leveseztünk. A vöröskáposzta leves karamellizált birssel zseni, el fogom készíteni és ha olyan lesz, amilyennek lennie kell, meg is osztom.  Addig is itt böngészhettek a blogon található levesreceptek között. Az összegyűjtott recepteket végignézve nyilvánvaló, hogy a krémleveseket előnyben részesítem, pedig nem vagyok egészen biztos benne, hogy ennyivel jobban szeretem a pürésített levest. Hm.

Recept

1 kg karfiol
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1/4 zellergumó
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
2 l zöldségalaplé vagy víz
20 dkg sajt (nálam 10 dkg gouda és 10 dkg gruyère) + reszelt sajt a tálaláshoz
10 dkg mascarpone

feltétnek: vajon pirított kenyérkocka, finomra vágott petrezselyem, reszelt sajt

A vajat és az olajat nagy lábosban felmelegítem. Rádobom a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, zellert. 10 percig fonnyasztom közepes láng felett.

A karfiolt rózsáíra szedem, megmosom és a lábosba teszem. Összeforgatom a hagymával, felöntöm a zöldségalaplével. Fedő alatt közepes lángon 25 percig főzöm, amíg a karfiol megpuhul. Hozzákeverem a reszelt sajtot, addig melegítem, amíg teljesen felolvad. Botmixerrel simára turmixolom, majd hozzáadom a mascarponét és éppen csak addig melegítem, amíg ez is teljesen felolvad.Ha kell, kissé utánasózom. Pirított kenyérkockával, petrezselyemmel és sok reszelt sajttal tálalom.

karfiolkremleves.jpg

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -