Lila Füge Saláta

A héten az egyik zöldségesnél a környéken találtam 4 csodálatosan szép, friss, mosolygó lila fügét. Sajnos csak négyet tudtam kiválogatni így óriási projektre nem vállalkozhattam velük, de egy ínycsikalndó és szemet gyönyörködtető salátára pont megfelelőek voltak. Igazi őszi vacsora. Diós cipót ettünk mellé, amit frissen a sütőből tálaltam – ezzel nagy szerencsém volt, ugyanis az olivás, paradicsomos, diós cipókat és ciabattákat a környék egyik delicatess boltjából szoktam beszerezni, de mire ezen az estén odértem már elfogytak a frissen sült kenyérfélék. Nagyon fancsali arcot vághattam, mert az eladónő megkérdezte, hogy nem szeretném-e magam megsütni az elősütött cipót, van még lefagyasztva. Ennél jobbat nem is ajánlhatott volna, hát persze, hogy kértem!

Lila Füge Saláta


Recept (4 személyre)

vegyes salátafélék (fejes-, lollo rosso-, madársaláta, )
4 gyönyörű érett lila füge
egy marék dió
4 szelet prosciutto
frissen reszelt Parmigiano-Reggiano (paremzán sajt)

Vinaigrette
2 tk mézes mustár
1 ek balzsamecet
4 ek olivaolaj
frissen őrölt vegyesbors

A diót száraz serpenyőben megpirítom. A salátaleveleket megmosom, összetépkedem, összekeverem. A fügéket szintén megmosom és negyedelem. A vinaigrette-hez a mustárt a balzsamecettel összekeverem, hozzáadom az olajat és alaposan kikeverem, hogy sűrű, szinte krémes öntetet kapjak, borssal ízesítem.
A saláta összeállítása: a salátaleveleket az öntettel összekeverem, majd négy részre osztom. Egy adaghoz egy szelet prosciutto-t darabokra tépkedek, összekeverem a salátával, elrendezem rajta a négy részre vágott fügét, nagylyukú reszelőn ráreszelem a parmezánt és megszórom a pirított dió negyedével.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -