Little India

A koriandertől nem független ez a megkésett bejegyzés, hiszen természetesen nem magában ettük még a múlt hétvégén a chutneyt. Kedves barátainkkal tölöttük a vasárnap délutánt és mi mást csinálna az ember egy lazy Sunday afternoon-on, mint eszik és heverészik? Mi ezt tettük.

Egy kis India


Ezennel folytatom az indiai konyhához zengett ódámat is, mert valami miatt egyértelmű volt, hogy vasárnap indiait főzök. Ott kezdődött a dolog, hogy a Nélkülözhetetlen Vegetáriánus könyvet forgattam húsmentes étkek után kutatva, amikor megakadt a szemem egy fűszeres, magvas burgonya recepten.

Fűszeres, magvas burgonya


Ezután már a további fogások egymásnak adták a kilincset a konyhában. Csak arra kellett figyelnem, hogy felismerjem mikor kell abbahagyni, hogy ne fulladjunk bele négyen az egy hadseregnek készülő menüsorba. Nehéz leállni… Ilyenkor az egész konyhám átalakul: az egyik lábosban pirul a hagyma, a másikban sercegnek a fűszerek, az aprítógépben illatoznak a friss hozzávalók: fokhagyma, gyömbér, koriander. Az agyam pedig zakatol, hogy melyik ízt kellene majd egy kis chutneyval lágyítani, melyik fogáshoz illene intenzívebb köret és melyik mellé kerüjön az asztalra vajpuha rizs.

A menü:
Fűszeres, magvas burgonya
Parsee csirke curry
Citromos rizs kesudióval
Goai hal curry
Papadum római köménnyel
Koriander chutney

Szerintem az indiai konyha varázsa az ízkavalkádban rejlik, amit az egzotikus fűszerek különböző kombinációival a végtelenségig lehet fokozni. Látszatra a curryk nagyon hasonlítanak egymásra, mégis minden tálka egy teljesen más világba nyit ajtót. Lehet az mérgesen erős, lágyan krémes, édeskés, csípős, fanyar-savanykás és ezek minden elképzelhető variációja, a fűszerektől és egyéb hozzávalóktól függően. A megfelő arányok mellett, a lényeg az az alpakeverék, ami minden curry kezdőlépsei közül az első: a daag. Ez általában aprítógépben a megfeleleő arányban pürésített hagyma, fokhagyma, gyömbér és egyéb fűszerek keveréke. (Az arányokról egy indiai nagymamát kellene megkérdezni, erre sajnos még nem volt lehetőségem. Én egész elégedett vagyok az általam összeállított currykkel, de azt sajnos nem tudom, hogy az eredetivel mennyire vannak ezek köszönő viszonyban. Sejtéseim vannak csak…) Emellé jönnek az olajban pirított szárazfűszerek, amelyeket aztán együtt pirítunk, amíg az egész lakás illatozni nem kezd. Na, itt kezdődik az indiai főzőcske, amikor már minden illatos.

Csirke curry Parsee módra

Recept

Csirke curry Parsee módra (4 személyre)
Az eredeti recept Camelia Panjabi 50 Great Curries of Indiajából származik, néhol eltértem tőle

5 chilipaprika (a recept szerint 10)
1 doboz kókusztej
1/2 tk egész római kömény
1 tk koriandermag
1 tk szezámmag (vagy tahini)
3 szegfűszeg
6 szem egész bors
1/2 tk őrölt fahéj (vagy 2 cm-es darab rúd)
3 kardamom
fél hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
4 gerezd fokhagyma összetörve, szeletelve
1 nagy fej hagyma aprítva
5 ek olaj
80 dkg csirke darabokban (ki mit szeret, én alsó combot és mellet használtam)
2 nagy paradicsom (én pluszban tettem bele egy kis doboz paradicsompürét, mert a téli paradicsomoknak se íze, se színe)
1 tk almaecet
1 tk garam masala keverék

A fűszereket (chilipaprika, rómaikömény, koriander, szezámmag, szegfűszeg, bors) a reszelt gyömbérrel és az aprított hagymával aprítógépbe teszem és hosszan, 5-7 percig aprítom, amíg egészen sűrű massza lesz belőle.
Egy serpenyőben felhevítem az olajat és a hagymás fűszeres masszát közepes lángon 5 percig pirítom, amíg illatozni kezd. A csirkét tetszés szerinti darabokra vágom és a serpenyőbe teszem, átpirítom, amíg fehér lesz. Hozzáadom a kimagozott, meghámozott (előtte leforrázott) paradicsomokat, kicsit tovább pirítom (csak 1 perc), majd felöntöm a kókusztejjel.
Kb. fél órán át közepes lángon rotyogtatom, amíg a hús teljesen megpuhul. Ezután hozzáadom az almaecetet és a garam masalát, elenőrzöm a füszerezést és még pár percig rotyogtatom, hogy összefőjenek az ízek. Tálalom.

Fűszeres, magvas burgonya (4 személyre köretnek)

4 nagy burgonya
1 ek olaj
1 púpos tk római kömény
1 tk koriandermag
1 tk mustármag
2 ek szezámmag
1/2 tk kurkuma
1 tk aprított friss chili
2 tk reszelt citromhéj
2 ek friss cirtomlé
só, frissen őrölt bors

A krumplit megpucolom, nagyobb kockákra vágom és sós vízben majdnem teljesen puhára főzöm. Figyelni kell, hogy átfőjjön, de ne essen szét majd kevergetés közben.
Az olajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítom, beleszórom a római köményt, a koriandert és a mustármagot, 1 percig pirítom. Hozzáadom a szezámmamgot is és addig pirítom, míg a szezámmag aranysárga lesz. Hozzáadom a többi fűszert, a krumplit, a citromhéjat és -levet. Jól összekeverem, sózom, borsozom és átforrósítom.
Ez a recept a Nélkülözhetetlen Vegetáriánus Könyvben található eredetileg.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -