Mac-n-cheese – amerikai klasszikus

A sajtos makaróni (Macaroni and Cheese) amerikában azok közé az alapételek közé tartozik, amit minden gyerek hajlandó megenni – sokan legszívesebben csak ezen élnének kb. 10 éves korukig. Az anyukák is szeretik, mert hála több készétel-mammutnak dobozban is kapható: sárga por+víz+főtt tészta és már kész is az ebéd, amit a gyerek szeret és el is fogyaszt. Bevallom én is több doboz ilyet a gyomromba csúsztattam életem során, van valami vonzó a ragacsos ízfokozóktól teli hirtelensárga tésztás izében. Ahogy idősebb lettem és elkezdtem az E-ket kizárni az életemből és ezzel párhuzamosan egyre többet főzni, rájöttem, hogy van ennek az ételnek dobozon kívül is létjogosutlsága. Igyekszem nem túl gyakran készíteni, mert igazi kalóriabomba, de ilyenkor télen azt hiszem ez belefér. Majd tavasszal ledolgozzuk… remélem… Másrészt ez a verzió nem a szegény ember sajtos makarónija, ha beletesszük a receptben előírt sajtokat, sajnos nem kis összeget kell elkölteni hozzá, ezek a sajtok itthon nem olcsók. A végeredmény néha azért megéri.

Sajtos makaróni


Recept (6 személyre)

6 dkg vaj
3 szelet fehér kenyér, héj nélkül
6,5 dl tej
2 ek liszt
25 dkg cheddar sajt reszelve
10 dkg Gruyère sajt reszelve
10 dkg Pacorino Romano/parmezán sajt reszelve
30 dkg Maccheroni (kb 4 cm-es makaróni, Barilla itthon is forgalmazza)
3 tk só
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk frissen őrölt bors
pici cayenne bors

A tésztát sós vízben a csomagoláson feltüntetettnél 2 perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, félreteszem. A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy hőálló tálat kivajazok. Ezután besamelt készítek: a tejet felmelegítem, 2 ek vajat felolvasztok és a liszttel világos rántást készítek. A rántáshoz adom a meleg tejet, közben folyamatosan keverem. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzöm, amíg buborékokat puffogtatni kezd. Ekkor leveszem a tűzről, hozzákeverem a sajtok 2/3-át (cheddar, Gruyère, parmezán), a sót és a többi fűszert. A sajtszószhoz keverem a kifőtt tésztát és a tálba terítem az egészet. A kenyérszeleteket apróra morzsolom vagy felkockázom, 1 ek olvasztott vajat öntök rá. A maradék sajtot a szószos tésztára szórom, erre pedig a kenyérmorzsát. Az egészet a sütőbe teszem és kb. 30 perc alatt készre sütöm. Akkor van kész, ha a teteje szép aranysárga lesz. Zöldsalátával tálalom. Utána délután szuszogunk.

A recept ámerikai ismerőseimtől származik. Mac-n-cheese éppen több foodblogon is készül, onnan jött az ötlet, hogy ma én is ezt készítsek.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -