Nagyon hálás vagyok a sorsnak és a szüleimnek, hogy Mákországban születtem. Haragudtam is az EU népszavazást népszerűsítő kampányra, amikor óriásplakátokról riogattak azzal, hogy nem ehetünk majd mákos gubát. Még a gondolatért is büntetés jár szerintem. Szeretem a mákot darálva és egészben, édességekben, sós süteményekben, kenyéren és kenyérben, húsok panírjában, salátaöntetben és szerintem mindenben. Valahol olvastam (vagy láttam?) egy interjút egy itthon élő külföldivel, akit a magyarországi gasztroélményeiről faggattak. A kedvenc ételére sajnos nem emlékszem (nem volt benne mák), de arra igen, hogy fintorogva mesélt a mákos tésztáról és az őt ért traumáról, amikor ezt a mennyei étket először megkóstolta. Érthetetlen. De komolyan…

Habos mákos sütemény


Anyukám barátnőjétől származik ez a habos-mákos recept (utólagos engedelmével most itt közzéteszem), ami évek óta AZ A süteményrecept a repertoáromban, amit bármikor gyorsan és szívesen összedobok. Ehhez
, és egyéb receptekhez, a mélyhűtőmben mindig van kisebb ipari mennyiségű darált és egész mák.

Recept

15 dkg cukor
15 dkg vaj
4 tojás (sárgája és fehérje különválasztva)
15 dkg liszt
15 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja
1 tk szódabikarbóna
2 dl tej
10 dkg porcukor
1/2 citrom leve
pikáns lekvár (ribizli, áfonya, málna, stb.)

Keverőgépben a cukrot a vajjal habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojássárgákat, összedolgozom. A liszet a mákkal, a reszelt citromhéjjal és a szódabikarbónával összekeverem. A tejjel váltakozva a vajas keverékhez adagolom.
Kivajazott tepsibe (kb 25*35 cm-es) teszem és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha nem ragad a tészta a villára, amikor megszúrom és a tészta teteje aranysárga lesz. Kiveszem a sütőből, pikáns lekvárral megkenem.
A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével kemény habbá verem. A süteményre terítem és visszateszem a sütőbe. 5 percig sütöm, hogy egy kicsit helyenként megpiruljon a hab, majd a sütőt kikapcsolom és további 10 percig a zárt sütőben szárítom.
Langyosan már szeletelhető.

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Imádom a mákot!!:)
    épp most készítettem el a sütit és nagyon gyorsan elkészül és az illata mennyei:P
    most megveregethetem a saját vállam is mert ilyen habot még életembe nem sikerült elkészítenem{megjegyzem még csak 19 éves vagyok:)}
    köszönöm

  2. én mindent beletettem egyszerre egy tálba, -időhiány- szódabikarb. helyett, 1 sütőpor, meg csak narancs volt itthon, tortaformában,,mennyei íze van és szép

  3. Szia!

    Én ma kipróbáltam, igaz, “lisztérzékeny” változatban, és mivel szódabi nem lévén, sütőport használtam. Nagyon finom! Gratula!

  4. Köszönöm a megtiszteltetést 🙂 Nagyon rugalmas süti, legutóbb nem volt itthon tejem és egy kis vízzel higított tejföllel készítettem, simán bírta.

  5. Bekerült a kedvencek közé 🙂 Imádom a mákot, eddig egy hasonlóan egyszerű süti vitte a pálmát nálam, lekvár és hab nélkül; meggyöntettel; de most lecseréltem erre! Finoom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here