A szülés egy hőstett. Ezzel elviekben mind tisztában vagyunk, de nem foglalkozunk vele egészen addig, amíg meg nem történik a csoda és gyereket szülünk. És akkor a dolog hősiessége minden ízében hosszan, fájdalmasan, gyönyörűségesen és nagyon félelmetesen valóságossá válik. Ez akkor is így van, mármint a rettegés, ha minden rendben megy. Egészen addig a pillanatig, amíg nem tapasztaltam meg, hogy miért nem unalmas szakma a szülésznőké – nem értettem meg azt, hogy minden szülés mennyire egyedi eset, és mennyi minden romolhat el – nem is gondoltam a veszélyre. Azóta pedig hálát adok, hogy akárki legyen is az, vigyázott ránk, és a helyzet bonyolultsága ellenére simán megúsztuk. Ilyenkor eszembe jutnak azok, akik nem ennyire szerencsések… Nemisbékának köszönhetően ismét itt az alkalom, hogy segíthessünk, Segítsütivel idén két kórház – Budapesten a Péterfy, Miskolcon pedig a megyei – koraszülött osztályát fogjuk támogatni. Részletek itt.

Málnás mogyorós financier


A menet idén is hasonlít a tavalyihoz:
– gasztroblogger anyukák/+1 apuka süt egy tepsi süteményt,
– a sütit árverésre bocsájtja a Segítsüti honlapon,
– a támogatók licitálnak (idén már a honlapon, NEM itt a blogon!),
– április 2-án éjfélig lehet licitálni: a legmagasabb összeget felajánló támogató megnyeri a sütit, amit személyesen vehet át Budapesten, vagy postán kap, ha vidéken él.

Kedves olvasók, támogatók, licitre fel!


Az általam felajánlott sütemény francia eredetű, nevét formájáról kapta, mert eredetileg kis táglalap alakú formákban sütik, melyek aranyrudakra hasonlítanak. Én ezzel a hagyománnyal most szakítottam, mert az eredeti süteményt málnaszemekkel bolondítottam meg (és mandula helyett törökmogyoróval készítettem), a málnának pedig jobban áll a kis kerek forma. Igazi kis falatnyi finomságokról van szó, melyek kívülről talán ártatlannak tűnnek, de egy falat után nehéz abbahagyni. Egyesek szerint legalább akkora függőséget képesek okozni mint egy tábla igazán jó csokoládé. Még szerencse, hogy sok kis süteményt sütöttem!

Recept (30 db mini financier-hez)

14 dkg finomra őrölt törökmogyoró
21 dkg sütőcukor
7 dkg liszt
1 vaníliarúd
csipet só
18,5 dkg vaj
18,5 dkg tojásfehérje

A mogyorót száraz serpenyőben kissé megpirítom, tiszta konyharuhával a héját ledörzsölöm. A finomra őrölt mogyorót, lisztet, cukrot, és a csipet sót egy tálba teszem, összekeverem. A vaníliarudat felhasítom, magjait kikaparom és a vajjal együtt egy közepes lábosba teszem. Lassú tűzön beure noisette-et készítek belőle, vagyis addig pirítom, amíg mély aranyszínű lesz és mogyoróillatot kezd árasztani (7-8 perc). A tojásfehérjéket kissé felverem és a lisztes keverékhez adom, egyenletesre keverem. Hozzáadom a barnított vajat és eldolgozom. Legalább egy órára a hűtőbe teszem. A sütőt 200 fokra előmelegítem.
A masszát mini muffinformákba töltöm, mindegyik közepére egy málnaszemet teszek. A tepsit a forró sütőbe teszem, és amikor a tészta kezd megszilárdulni (4 perc) visszaveszem a hőmérsékletet 180 fokra. Így a sütemény kérge ropogós lesz, a belseje viszont finoman lágy marad. 5-6 percig sütöm, amíg aranybarna színt kap. Kiveszem a sütőből, hagyom kissé lehűlni mielőtt kiborítom a formából.

Fontos: a sütési idő és a hőmérséklet a forma méretétől és a sütőtől is függ, érdemes próbasütést csinálni!

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkTojáskrém Húsvétra
Következő cikkSüti Húsvétra: gâteau breton
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

3 HOZZÁSZÓLÁS