Mandulás Segítsüti™

Ez a sütemény különleges alkalomra készült. A Lila Füge is részt vesz a Segítsüti adománygyűjtő akcióban, amelynek keretében a Lea Otthonban lakó gyerekeket és anyukáikat szeretnénk támogatni. A kezdeményezés egy nagyon kedves gasztobloggerina, Nemisbéka, fejéből (szívéből?) pattant ki, neki köszönheti 25 gasztoblogoló anyuka, így én is, hogy egy ilyen nemes célért sütögethettek a hétvégén. Az ötlet születésének részleteiről itt olvashattok bővebben. Érdemes.

A sütemény tehát a Segítsüti árverésre készült. Kikiáltási ára 1000 forint, a kommentekben lehet rá licitálni április 2-án éjfélig. Aki a legtöbbet ígéri érte, egy egész tepsi frissen sült mandulás sütemény boldog tulajdonosa lesz és egyben segít nekünk, hogy a közelgő anyák napja alkalmából segíthessünk az anyaotthonnak.


Az alkalom különleges, a cél nemes, nem meglepő talán, hogy a szokásosnál nagyobb izgalommal láttam neki a feladatnak. Már hetek óta szerveződik ez a nagyon klassz akció, a levelesládám már többször megtelt a sok lelkes ötlettel, hozzászólással, és ahogy teltek a napok egyre jobban úgy éreztem, hogy valami nagyon különlegessel kellene előrukkolnom. Ettől néhány napra le is fagytam, semmi ötletem nem volt. Végül három elv mentén körvonalazódott, hogy merre induljak el. Az első kiinduási pont praktikus: szállítható kell, hogy legyen a sütemény és nem árt, ha kibír néhány napot dobozban. A másik kettő már inkább érzelmi: szerettem volna, ha kötődik hozzám a süti – mivel most nincs füge szezon, olyan meghatározó alapanyagot kerestem, amit én magam is nagyon szeretek, a választásom a mandulára esett. Végül pedig azt vettem figyelembe, hogy ez most egy olyan recept legyen, aminek elkészítéséhez talán nem lát mindenki hozzá azonnal, ezzel is arra ösztökélve titeket, kedves olvasók, hogy licitáljatok!

Mandulás Segítsüti


Egész nap ment a sütő míg végre kikísérleteztem a megfelelő arányokat a tökéletes állagú mandulás kekszhez. Olyan lett, amilyennek szerettem volna: kívül ropogós, belül puha, és kívül-belül nagyon-nagyon mandulás. Nagymamám világbajnok ribizlilekvárja sajnos éppen elfogyott, így egy nagyon finom francia málna-lichi lekvárral készült el, ezt azt hiszem senki nem bánja igazán. A sütemény különlegessége, hogy a tésztához mandulamasszát készítettem, ami olyan mint egy kevéssé édes házi marcipán. Ez, és a tésztába kevert mandulaszeletek adják az intenzív mandulaízt, valamint a massza gondoskodik a keksz puha belsejéről is.

Recept (30 kekszhez)

Mandulamassza:
7 dkg tisztított mandula
6 dkg porcukor
2 dkg cukor
1/2 ek golden syrup
1 dl víz
1 tk mandula kivonat (nem aroma!)

Tészta:
1 adag mandulamassza
5+10 dkg cukor
1 tk só
20 dkg vaj
2 tojás szétválasztva
20 dkg liszt
7 dkg szeletelt mandula

szeletelt mandula
málnalekvár (vagy más pikáns, nem túl lágy pirosgyümölcs lekvár)

A mandulamasszához a héjától megtisztított mandulát a porcukorral robotgépben egészen finomra űrlöm. A cukorból a vízből és a golden syrupból szirupot főzök: egy kis lábosban forrásig melegítem őket, majd a kész szirupot hagyom kihűlni. A mandula kivonattal a cukros mandulához adom és addig pulzálom a robotgép aprító késével, amíg lágy marcipánhoz hasonlító homogén masszát kapok. (Ez az alapmassza egyéb süteményekhez is felhasználható, a mennyiség többszörözhető.)
Elkészítem a tésztát: a vajat 10 dkg cukorral fehéredésig keverem. A mandulamasszát elkeverem a maradék 5 dkg cukorral és a sóval, majd a cukros vajhoz keverem, 2-3 percig hagyom a gépet dolgozni, amíg egészen homogén lesz. Hozzáadom a 2 tojássárgáját, ezekkel is jól kikeverem, majd alacsonyabb fokozaton kanalanként hozzáadagolom a lisztet. A végén belekeverem a szeletelt mandulát. (Ízlés szerint ezen a ponton még lehet hozzá egy kis mandula kivonatot adni. Én 1/2 tk-nyit még hozzáadtam.)
A tojásfehérjéket villával kissé felverem. A tésztából evőkanálnyi labdákat formázok, ezeket a tojásfehérjébe mártom, majd szeletelt mandulába hempergetem. A golyó közepébe az ujjammal mélyedést nyomok, ebbe 1/2 tk lekvárt töltök.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, azt kivajazom és erre teszem a tésztagolyókat egymástól legalább 5 cm-re. 160 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöm a kekszeket. A sütőből kivéve rácson hagyom őket kihűlni (ha a család többi tagja hagyja).

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -