Marokkói szendvics

Előre szólunk: ilyen szendvics valószínűleg nincs Marokkóban, de a hozzávalókat és a fűszerezést a marrakeshi konyha ihlette. Egy szendvics, ami egy egész ebéddel ér fel; elég összedobni mellé egy tál friss salátát, és jól is lakunk.

Hozzávalók (6-8 szendvicshez):

6-8 kápia vagy 4 piros kaliforniai paprika sütve
2 egész fej fokhagyma sütve
1 csicseriborsó konzerv lecsepegtetve
2 nagy fej hagyma karamellizálva
1/2 kg csirkemell filé
1 tk. őrölt gyömbér
1/2 tk. őrölt koriander
1/4 tk. őrölt kurkuma
1/2 tk. só
frissen őrölt feketebors
1/2 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
2 ek. tahina paszta
1 dl + 2 ek. görög joghurt
harissa
olívaolaj
1-2 kis csokor petrezselyem, koriander, menta
6-8 szendvics wrap

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, megtörölgetjük és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 25 percre. Mehetnek mellé az egész fokhagymafejek is, ennyi idô alatt megpuhulnak a gerezdek. A paprika akkor jó, amikor a héja felpuffad és megfeketedik. Ha kész, 5 percre lefedjük, ezután lehúzzuk a héját és kicsumázzuk.

A hagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés sóval megszórjuk, 2 ek olajon megfonnyasztjuk, majd a lángot a lehető legalcsonyabbra vesszük és kb. 1/4 óra alatt teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, sűrűn megkeverve karamellizáljuk, amíg szép sötét színt kap – kb. 5 perc.

A csirkemelleket megmossuk, szárazra töröljük és vékony szeletekre vágjuk. 1 dl joghurtot összekeverünk 1/2 citrom frissen facsart levével és reszelt héjával, 3 gerezd sült fokhagymával és a fűszerekkel (gyömbér, koriander, kurkuma, só, feketebors), majd összeforgatjuk a csirkemellszeletekkel. 1-2 órára, vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Egy nagy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, a 3-4 csirkemellszeletet mindkét oldalán 2-3 percig sütjük, amíg megpirulnak és átsülnek, de nem száradnak ki. Az összes húst így sütjük ki, majd csíkokra vágjuk.

2 ek. tahinát krémesre keverünk 2 ek joghurttal, 1 ek. vízzel és egy kevés citromlével.

Összeállítjuk a szendvicseket: kicsit átmelegítünk 1 wrap-et, megkenjük 1/2 ek. joghurtos szósszal, szórunk rá 1-2 ek csicseriborsót, csíkokra vágott sült paprikát, karamellizált hagymát, 5-6 csík fűszeres csirkemellett, apróra vágott zöldfűszereket. A felnőtteknek még egy kis harisszát is kenhetünk rá. Feltekerjük és kettévágva tálaljuk. Tartalmas szendvics, fejenként 1-2 darab biztosan elfogy.

 

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

Előző cikkLecsóval töltött gombóc
Következő cikkHázi csirkemájkrém
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.