Marokkói csicseriborsó leves

Azt nem tudom pontosan, hogy a marokkóiak mit szólnának ehhez a leveshez, abban a tekintetben legalábbis, hogy mennyire marokkói. Félek tőle, hogy hasonló módon fintorognának, mint mi magyarok az osztrák hüttékben az ott felszolgált gulyás láttán. Persze azt is sokan szeretik, finom is, csak nem a mi gulyásunk. Ez a leves is nagyon ízletes. El kellene utaznom Marokkóba a végére járni az igazságnak…
Két receptből és némi kontárokással gyúrtam össze. Az egyik recept hozta az ihletet, mert a csicseriborsó leves arab fűszerekkel azonnal asszociációkkal társult az agyamban, de úgy éreztem a recept kiegészítésre szorul. Ekkor elővettem a kedvenc arab szakácskönyvemet, ami igazolta ugyan az első megérzésemet, de egyből egy kicsit össze is zavart, mert ugyanazon a néven egészen más alapanyagokkal szerepelteti a receptet. Összeválogattam hát az általam legszimpatikusabbnak ítélt ötleteket a kettőből és elkészült ez a leves.

Marokkói csicseriborsó leves


Recept (6-8 személyre)

1 fej vöröshagyma
1/4 zellergumó
2 gerezd fokhagyma
3 ek olaj
1 paradicsomkonzerv (egész paradicsomok lével együtt)
2 tk őrölt kurkuma
2 tk őrölt római kömény
2 tk őrölt koriander (mag)
2 tk csípős pirospaprika
1/2 tk őrölt fahéj

frissen őrölt bors
2 doboz csicseriborsó konzerv (lehet száraz is, de az sokkal munkásabb, áztatni és előfőzni kell)
15 dkg lencse
2 1/4 l zöldségalaplé (bevallom kockából készítettem)
1 csokor petrezselyem

A paradicsomkonzervet a levével együtt leturmixolom. A hagymát apróra vágom, a zellert nagylyukú reszelőn lereszelem, a fokhagymákat összetöröm, majd mindhármat az olajon megfonnyasztom. Ha összeestek, rádobom az összes fűszert és 1 percig pirítom az egészet, amíg illatozni kezd. Hozzáadom a paradicsomturmixot és újabb 1 percig rotyogtatom. Hozzáadom az átmosott lencsét és a zöldségalaplét. Felforralom, majd közepes lángon addig főzöm, amíg a lencse megpuhul – kb. 35-40 perc. Közben a csicseriborsót lecsöpögtetem. Ha a lencse megpuhult, hozzáadom a leveshez a csicseriborsót és az apróra vágott petrezselymet. Az egészet átforrósítom. Citromgerezdekkel és frissen sült (vagy átsütött) pitával tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -