Márton napi liba – befőtt reggelire
Lila FügeMárton napkor vagy bármely más ünnepnapon a legelőkelőbb reggeli a libamáj. Mi ezzel ma már túl is estünk a márton napi libaevésen, a többi a hétvégére marad, amikor lesz időm elkészíteni. A libamáj készítésének egyik legegyszerűbb módja a befőtt. Viszonylag gyorsan megvan, az alapanyag nemes, az ízesítés pedig csak döntés kérdése, így szép üvegben akár ajándékba is adható. A Szuflé nemrég megjelent ünnepi számában szerepel az alábbi recept is.
Libamáj befőtt
Recept
1/2 kg hízott libamáj
1/2 kg liba zsír
1 dl konyak
3 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
3 ágacska friss kakukkfű
A zsírt kis lábosban felhevítjük. Egy 7,5 dl-es vagy 3 2 dl-es befőttes üveget sterilizálunk.
A libamájat kis darabokra törjük, az inakat, ereket, hártyákat precíze eltávolítjuk. A feldarabolt libamájat az előkészített üveg(ek)be rétegezzük, rétegenként sózzuk, borsozzuk, meghintjük néhány kakukkfű levélkével és egy kevés konyakot öntünk rá. A májat az üveg 3/4-éig rétegezzük, majd felölntjük konyakkal. A végén ráöntjük a nagyon meleg zsírt, az üveget megrázogatjuk, hogy a légbuborékok helyét kitöltse a zsír.
Az üvege(ke)t nagy lábos meleg vízbe tesszük, amit a tűzhelyen gönygyöztetünk tovább. Egy nagy üveg esetében 20 percig, kisebb üvegek esetében 15 percig hagyjuk a gyöngyöző vízben a libamáj befőttet. A vízből kiemelve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőben tároljuk.