Másnapos zabkása

Zabkását nem csak melegen, főzve lehet készíteni, hanem hidegen, áztatva is. Ez a változat másnapos zabkása névre hallgat, angolul overnight oats a szakkifejezés. És Dóra kedvence.

Még mindig zab. Csak azért, mert szerintem érdemes ráébredni, hogy az első zabkása-kísérleteket sok izgalmas reggeli követi. Az első mindig szörnyű, nem? Jó esetben odaég, beleragad a lábasba, rosszabb esetben egy szürke, nyúlós, ízetlen massza lesz a zabpehelyből, amit semmi kedvünk elfogyasztani. Pedig az egyik legjobb reggeli alapanyag, nem árt tudni vele bánni.

Nekem jó ideje a “másnapos zabkása” a kedvencem, ugyanis semmi esélye beleragadni a lábasba, nem is kerül bele. Sőt, főzni se kell. És gyerekek is fogyaszthatják, a másnaposság szigorúan a zabkása állapotára vonatkozik

– a lényege, hogy éjszakára tejbe áztatjuk a zabpelyhet és reggel megesszük.

Ez persze csak az alap, és bár ízesítés és tövábbi pimpelés nékül is abszolút fogyasztható, az alapnál mindig van tovább.

 

Éjszaka a tejet magába szívja a zabpehely és teljesen megpuhul. Fontos, hogy ez a kása hideg marad, ami nekem reggelente kifejezetten jól esik, úgy érzem, így több erőt kapok, felfrissülök és nem az az első gondolatom, hogy tele hassal visszabújjak az ágyba. A másnapos zabkása után jöhet a világmegváltás!

A tejes alapot én nem szoktam ízesíteni, inkább a felső réteggel kreatívkodok. Ez annyira egyszerű, hogy akár reggel mindenki a saját maga toppingját elkészítheti, még akkor is, ha a mindeki óvodás korú gyerekekre is vonatkozik.

Az arányok: egy személynek 50 g zabpelyhet 1/2 dl tejjel öntök fel, ez inkább egy felnőtt adag, gyerekeknek elég 30 g zab is.

 

Példának íme a három kedvenc toppingunk, de őszintén kiváncsi vagyok a tieitekre:

  1. Juharszirup, görög joghurt, almakockák és dió, esetenként egészen kevés őrölt fahéj.
  2. Citromos vaníliás krémtúró (2 ek túró!1/2 ek tejföl), szeder, nektarin.
  3. Mogyoróvaj, datolya, körte, erre magamnak egy kevés mozsárban összetört kávét is szoktam szórni.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -