(Megint) gyorsan kellene valami finom…

Gondos háziasszonyként (…) a hosszú–hétvégi elutazás előtt arra nagyon odafigyeltem, hogy megszabaduljak a romlandóktól, nehogy arra érkezzünk haza, hogy bűzlik az egész konyha vagy kimászik valami a hűtőből. A nagy odafigyelésből csak arra nem futotta, hogy felkészüljek a pár nap múltán farkaséhesen hazaérkező saját magunk etetésére. Így találtam ma magam abban a nem igazán gondos háziasszonyra valló helyzetben, hogy 6 órás autóút és egy gyorsétteremben elfogyasztott ebéd után (igen, gyorsétteremben), nagyon jól esett volna valami ízletes és könnyű vacsora. Nem volt egyszerű feladat, de a végén megtettem minden tőlem telhetőt az image-em megmentésésre. Köszönettel tartozom a mélyhűtőben lapuló fél csomag fésűs kagylónak és az éjjel-nappalinak a sarkon az egy szál romlatlan cukkiniért (a többiről inkább nem teszek említést… vagy ezzel már tettem is?) és a sárgarépáért.

Fésűs kagyló mézes-szójás zöldségekkel


Recept (2 személyre)

25 dkg tojásos ázsiai tészta
2 ek szezám olaj
1 szál cukkini
1 szál sárgarépa
6 kelkáposztalevél
3-4 újhagyma fehér része
3 gerezd fokhagyma
3 ek szójaszósz
2 ek méz
14 db fésűs kagyló
1 tk curry
frissen őrölt bors

A tésztát sós vízben kifőzöm.
Az olajat felmelegítem. A fokhagymát összetöröm, felaprítom és az olajon 1 percig pirítom, vigyázva, hogy ne égjen meg. A répát és a cukkinit julienne-re vágom, a répát a fokhagymára dobom és pár percig pirítom. Amikor elkezdi kiengedni a sárgarépa a színét, hozzáadom a csíkokra vágott kelkáposztát, majd pár perc pirítás után a cukkinit és az újhagymát. Felöntöm a szójaszósszal és a mézzel, éppen csak összerottyantom és leveszem a tűzről, félreteszem.
A fésűs kagylót megmosom (legjobb természetesen a friss kagyló, de Magyarországon ez ritkán megoldható), sózom, borsozom és megszórom a curry-vel.
Egy teflon serpenyőt közepesnél erősebb lángra teszek, amikor átmelegedett, beleteszem a kagylókat, egyszerre csak 3-4 szemet, hogy piruljanak és ne párolódjanak. Minden oldalukon kissé megpirítom őket, vigyázva, hogy ne töltsenek túl sok időt a serpenyőben, mert rágósak lesznek. Egy adag kagyló kb. 3-4 perc alatt készül el.
Tálaláskor a tésztát tányérra szedem, erre kerül a zöldséges szósz, majd a tetejére 6-7 szem kagyló adagonként. Néhány csipet curryporral és frissen őrölt borssal díszítem.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: Hozzászólások (0)

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.