Megint gyorsan vacsorázunk

Kezdenek visszatérni az életünkbe a gyors vacsorák. Ez alatt pontosabban azt kell érteni, hogy végre nem csak bekapunk egy szelet vajas, vagy valamilyen, kenyeret, hanem készül valami kifejezetten vacsorára. Mivel ez kb. este 9 óra körül történik, a vacsoráink megint a gyorsan elkészíthető és elfogyasztható kategóriába esnek, de engem ez egyáltalán nem zavar, megszoktuk már. Kerül hozzá (végreee!) egy pohár bor, valami jó kis zene, vagy utána egy film, és máris kezdjünk magunkat ismét a felnőtt emberek közül valóknak érezni. Egyszer majd odáig is eljutunk, hogy havi egynél több kimenős programunk lesz!
Mostanában többször is készült maradék kenyér, salátalevél, és valamilyen hús, kombinációból saláta, mindig nagy megelégedésünkre. Amikor tegnap este a harmadik-negyedik változatot készítettem rájöttem, hogy erről akár születhetne is egy post. Ajánlom mindenkinek a semmi különös, de mégis nagyon jóleső saláták valamelyikét, akinek az estéi hasonlóan szaladósak.

Saláta-hús-kenyér saláta


Amire szükség van: bármilyen zöldsaláta, én gyakran veszek előre összeállított keverékeket. Hús: lehet csirke, pulyka, marha, ki mit szeret (disznó is, persze, csak én azt nem szeretem). Maradék szikkadt kenyér. Itt fontos, hogy kissé szikkadt legyen és érdemes kísérletezni a kenyér fajtájával is. Az olasz típusú, levegős, kemény héjú kenyerek szerintem a legjobbak. Ezen kívűl a húshoz használt fűszer és a salátaöntet harmóniája fontos, ez az egész projekt lényege. A salátaöntethez a szokásos alapanyagok kellenek: jó fajta olívaolaj, friss zöldfűszerek, citrom, mustár, finom ecetek. Megint csak, ki mit szeret. Fontos, hogy az öntetből a szokásosnál egy kicsit több készüljön, mert akkor az igazi, ha a kenyér egy kicsit magábaszív belőle.

Receptek 2 személyre

Citromos-borsos saláta

40 dkg pulykamell filé
25 dkg salátalevél vegyesen
1/2 1-2 napos ciabatta
3-4 ágacska kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
1/2 dl + 3 ek olívaolaj
1 citrom frissen facsart leve
2 tk citrombors
1/2 tk só

A salátaleveleket megmosom, lecsöpögtetem és egy nagy salátástálba teszem.
A csirkemellett megmosom, megtisztítom, megszárítom és apró darabokra vágom. Meghintem sóval és 1 1/2 tk citromborssal, a fűszereket egy kicsit belemasszírozom a húsba. Egy nagyobb serpenyőben felhevítek 2 ek olívaolajat, ha forró, rádobom a fűszerezett húst és magas lángon megpirítom a csirkefalatokat. 5-7 perc elég neki. Kiszedem a serpenyőből és félreteszem a húst. 1 ek olívaolajat öntök a serpenyőbe, a lángot közepesre visszaveszem és rádobom a 2 cm-es kockákra vágott kenyeret. Aranybarnára pirítom, kiveszem a serpenyőből és hagyom kihűlni.
A fokhagymát 1 tk sóval mozsárban összetöröm, hozzáöntöm az olívaolajat és a citrom levét, belemorzsolom a kakukkfüvet, adok hozzá 1/2 tk sót és 1/2 tk citromborsot. A salátaöntet felét a salátalevelekhez keverem, a másik felét pedig a pirított kenyérkockákra öntöm. A kettűt összekeverem és rászórom a húsfalatokat is. Még egy kis parmezánt reszelek a tetejére, ha épp olyanom van.


Cajun csirkés saláta kenyérdarabokkal

1 csirkemell filé
2 tk cajun fűszerkeverék
1 tk só
25 dkg salátalevél vegyesen
10 db szárított paradicsom
1/2 1-2 napos magos rozskenyér
2 tk cajun fűszerkeverék
1 tk só
1/2 dl + 3 ek olívaolaj
1 citrom frissen facsart leve
1 tk magos mustár
2 ágacska friss oregano

Az eljárás itt is ugyanaz: a csirkemelldarabokat 1/2 tk sóval és a fűszerkeverékkel fűszerezem, pirosra sütöm. Amikor majdnem kész, meglocsolom 1/2 citrom levével és kiszedem a serpenyőből, hogy helyet adjak a kenyérkockáknak. Az öntetet 1/2 citrom levéből, 1/2 dl olívaolajból és 1 tk magos mustárból készítem, 1/2 tk sóval ízesítve. A saláta összeállításakor 10 db összevágott szárított paradicsomot is hozzákeverek és friss oreganoleveleket dobok a tetejére.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -