Mindjárt itt a karácsony

Az idei már a harmadik Lila Fügés Karácsony lesz, el sem hiszem… Talán azért, mert most itthon vagyok, nem érzem annyira az idő szorítását, pedig a kis három hónapos manóval valószínűleg nem lesz egyszerűbb a készülődés, mint ha dolgoznék. Bevallom, még nem kezdtem el azon gondolkozni, hogy idén mi változzon a kulináris fronton és akciótervem sincs még, hogy mikor kezdjek hozzá a kitaláláshoz, beszerzéshez, sütés-főzéshez. A hangulat viszont már alakulóban van és pont ennek fokozására gondoltam megosztani a tavaly egy magazin számára összeállított karácsonyi menüsor egyes részleteit. A desszert, a gyümölcszselé, már szerepelt itt a Fügén, de a többi még nem került fel. Most ismét aktuális a téma, hát voilá!

Kuszkusszal töltött pulykamell rolád


A töltelék tekintetében egy kicsit rendhagyó ez a pulykarolád, de én pont azt szeretem benne, hogy nem aszalt szilva kerül megint a pulykamellbe rejtve. A fűszerezés igazodik a kuszkuszhoz, vagyis az egész ételnek van egy kis észak-afrikai beütése az ízvilágát tekintve, de ez nem annyira hangsúlyos, hogy ne férne el a karácsonyi asztalon itt Budapesten is akár.

Recept (6-8 személyre)

2 kg pulykamell filé egészben
10 dkg kuszkusz
2 dl húsleves (lehet kockából) két részre osztva
2 dl száraz fehérbor
1 ek extra szűz olíva olaj
2 ek dió
2 ek tökmag
2 ek szeletelt mandula
2 ek mazsola
2 citrom frissen facsart leve
1 kis csokor petrezselyem
1 kis csokor korianderzöld
1 tojás

A fűszerkeverékhez:
1 tk őrölt cayenne bors
2 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt gyömbér
3 tk só
2 gerezd fokhagyma
2 ek extra szűz olíva olaj

A hús ízesítéséhez először a fűszerkeveréket készítem el: mozsárban a fűszereket és a fokhagymagerezdeket pépessé töröm, összekeverem az olíva olajjal és félreteszem.
A töltekékhez az olajos magokat serpenyőben magas lángon 2-3 percig pirítom, amíg illatozni kezdenek és egy kis színt kapnak. A mazsolát a citromlé felébe áztatom és legalább ½ órát állni hagyom. A húsleves felét, a maradék citromlevet és az olíva olajat felforralom, ha felforrt lehúzom a tűzről és hozzákeverem a kuszkuszt. 5 percig fedő alatt pihentetem, hogy felvegye a nedvességet és megpuhuljon, majd villával szétpörgetem a szemeket. Hozzákeverem az apróra vágott zöldfűszereket, a mazsolát a citromlével együtt, a pirított magvakat, és a kissé felvert tojást. Alaposan összedolgozom.

A húst megmosom és vastagabb részein annyira bevágom (vigyázva, hogy ne szeljem ketté), hogy kiterítve egy nagy göngyölésre alkalmas szeletet kapjak. A vastagabb részeken kissé kiklopfolom, hogy mindenhol egyforma legyen és egyenletesen tudjon sülni. A hús mindkét oldalát bedörzsölöm a fűszerkeverék 2/3-ával. A kiterített hússzelet közepére hosszában ráhalmozom a kuszkusz tölteléket, majd felgöngyölöm a húst, fogpiszkálóval rögzítve a széleken. A maradék fűszerkeverékkel újra bedörzsölöm a roládot. Rácsos tepsibe teszem, a rács alá öntöm a maradék húslevest és a bor felét. Olajozott alufóliával szorosan lefedem és 180 fokos sütőben 1 órán át sütöm. Ezután leveszem a fóliát és újabb 30 perc alatt pirosra sütöm a roládot. 10 percenként a maradék borral meglocsolgatom, hogy ne száradjon ki és még finomabb íze legyen. Szeletelés előtt legalább 10 perig pihenni hagyom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -