Mini lencseológia és BUÉK
Havas DóraAz új év első napján mákot és lencsét fogyasztani kötelező, ha szépek és gazdagok szeretnénk lenni – és ki ne szeretne? Különben pedig a lencse finom és tápláló, jót tesz a másnapos gyomornak is – főleg, ha nem sok rántással, hanem inkább sok fűszerrel kerül a tányérunkba. Aki nem áztatta be időben a lencséjét (most még pont megteheti), az választhat különlegesebb lencsék közül is, amelyek nem igénylik az éjszakai hidegvizes fürdőt.
Lencséből nagyon sok féle létezik, elég csak a rengeteg isteni daal-ra gondolni, ami Indiában készül, ahol a magas fehárje tartalmú bogyócskák (és felesborsók, lencsék) nagyon fontos részei a vega étrendnek. Nem fogom ezeket most mind sorra venni, mert nagy részük beszerezhetetlen itthon és a szilveszteri kötelező lencsefogyasztás szempontjából sem igazán relevánsak.
Az itthon mindenhol kapható barna lencsével szemben a zöld és fekete lencse óriási előnye, hogy ezeket nem kell áztatni, sokkal gyorsabban elkészülnek. Ínyenc boltokban, delikáteszekben érdemes őket keresni. Apró szeműek, de jó a vízfelvevő képességük, így majdnem akkorára megnőnek a főzés során, mint a hagyományos lencse. Míg a közönséges barna lencse szétfő, ha nem vigyázunk, a Puy-i (zöld) és a Beluga (fekete) szépen tartja a formáját, szinte lehetetlen őket szétfőzni (ezt senki ne vegye kihívásnak). Azt már meg se említem, hogy a Puy és a Beluga igen szépen csengő nevek, egyből izgalmas, drága és nem kicsit sznob hangzású lesz az étel, ha bedobjuk ezeket a varázsszavakat. A Beluga lencse pl. arról kapta a nevét, hogy főzés során fényes fekete lesz a színe, és a Beluga kaviárra emlékeztet. Ezt a két fajtát leginkább salátába ajánlom.
Érdemes megemlíteni a vöröslencsét is, mert könnyen beszerezhető, nagyobb boltokban, szupermarketekben, bio boltokban mindig kapható. Szép színét sajnos nem tartja meg főzés közben, de megvan az a nagy előnye, hogy gyorsan megfő. Könnyen szétesik ezért legjobb pürét vagy levest készíteni belőle.
Itt a blogon sok lencsés recept van már, lehet válogatni, de valami miatt lencsesalátát még nem tettem fel, pedig gyakran eszünk ilyet. Most egy narancsos lencse-bulgur salátával kívánok mindenkinek nagyon boldog Új évet!
Recept (6 szmélyre)
Kivételesen az arányokat csészében adom meg, mert így a legegyszerűbb a sokféle hozzávalót és a főzővizeket kimérni.
Hozzávalók 4 főre:
1 csésze apró szemű bulgur
2 1/4 csésze víz
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
1/2 csésze Puy lencse
3/4 csésze víz
1/2 csésze Beluga lencse
3/4 csésze víz
4 babérlevél
só
frissen őrölt bors
15 dkg bacon
1 nagy vöröshagyma vagy 4 salotta
2 gerezd fokhagyma
Legyetek szépek és gazdagok! Lencsés ételek a Lila Fügén:
Leves hagyományos lencséből egy kicsit másképp
Leves hagyományos lencséből kolbásszal
Vöröslencse leves arabosan
Vöröslencse-csicseriborsó leves észak-afrikai módra
Vöröslencse leves csak úgy
Vöröslencse leves zöldségekkel
Egyiptomi egytálétel lencsével