Narancsos lazac, vörös rizs

Ezzel a bejegyzéssel már tartozom egy ideje. A karácsony menüben szerepel nálunk ez a lazac már jó pár éve, valójában azzal, hogy egyszer elkészítettem állandó helyet vívott ki magának. Meg is említettem a karácsonyi listán, csak hát karácsonykor nem fotóztam le és így nem is írtam róla részletesen. Azóta több kedvesen érdeklődő és hangosan követeleőző levelet is kaptam a részleteket illetően, így a hétvégén újra elkészítettem és most jól meg is írom, amit kell róla tudni.
Először is azt, hogy nagyon egyszerű, kevés összetevőből áll és nagyon finom. Ennek tetejében még jól is néz ki. Többféle körettel is el tudom képzelni, karácsonykor általában különféle salátákkal szoktuk fogyasztani (bővebben még mindig nem bírok a karácsonyi lakomákról írni, a gyomrom azonal fura viselkedésbe kezd), most vörös rizst készítettem hozzá óriási mazsolákkal. A vörös rizst a Culinarisból kaptam, még soha nem találkoztam vele korábban, de csak ajánlani tudom (mivel ajándék volt, az árát nem ismerem…), gyönyörűen mutat a tányéron és különlegesen karakteres, finom íze van.

Narancsos lazac mazsolás vörös rizzsel


Ebédmenünk tehát így festett:
Fűszeres édesburgonya leves sütőtök darabokkal
Narancsos lazac mazsolás vörös rizzsel

Recept (4 személyre)

6 szelet konyhakész lazac
2 db közepes narancs + 1/2 narancs leve
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek olivaolaj
frissen őrölt tengeri só
frissen őrölt vegyesbors
kakukkfű

40 dkg vörös rizs
2 ek olaj
só, frissen őrölt bors
egy nagy marék mazsola
8 dl víz

A narancsokat megmosom, vastagabb (1/2 cm) szeletekre vágom, a hagymát megpucolom, felkarikázom. Egy hőálló tálba teszem a narancsszeleteket egy rétegben (megfelelő méretű tál kell hozzá). Erre felketem a hagymaszeleteket. 2 ek olajjal meglocsolom, sózom, borsozom és 180 fokos sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg a hagyma megpuhul és egy kicsit megbarnul, kb. 25 perc.
A halszeleteket megmosom, szárazra törölgetem. Enyhén sózom, borsozomm és kakükkfűvel megszórom őket (most kakaukkfüves tengeri sót használtam, ezt őröltem a halra).
Az elősütött narancs- és hagymaszeleteket a tálban félretolom, a halszeleteket a tálban elhelyezem és beborítom a naranccsal és a hagymával. Az egészre 1 ek olajat locsolok, egy kis borsot és kakukkfüvet szórok a tetejére és visszateszem a sütőbe. Sütőtől függően 8-12 perc alatt elkészül, akkor jó, ha a hal közepe opálos. Ha kész, a sütőből kivéve egy fél narancs levét a halra csorgatom és tálalom.

A rizst fél órára kétszer annyi vízbe beáztatom, majd jól lecsöpögtetem. Egy serpenyőben az olajat felhevítem, rádobom a rizst és magas lángon 2-3 percig pirítom. Alacsonyra veszem a hőfokot, a rizst sózom, borsozom és felöntöm 8 dl vízzel. Fedő alatt 35-40 percig lassú tűzön párolom. Ez a fajta rizs nem lesz vajpuha, al dente marad, de így finom! Ha elfőtte a vizet, hozzákeverem a mazsolát, lefedem és tíz percig hagyom saját gőzében párolódni, ha kell ilyenkor utánaízesítem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -