Nyaralni, élni a tenger mellett kell

Nem vagyok a hegyekben nyaralós típus. Minden nyaraláson hosszan eljátszom a gondolattal, hogy én igenis a tenger mellett szeretnék élni. Minden irányból körbejárom a dolgot, megpróbálom kiokoskodni, hogy hogyan lenne ez lehetséges, de sajnos még nem jutottam el a megoldásig. Pedig ott lenne a helyem, ezt jól tudom és, ha nem is örökre, egy időre szívesen kipróbálnám, hogy milyen érzés mondjuk télen a tenger morajlására ébredni. Azt tudom, hogy nyáron milyen, azt is, hogy mennyire megváltoztat minket a tenger, amíg ott vagyunk.

Azt se bánnám, ha a tenger gyümölcseihez (valahogy nem szeretem ez az elnevezést, annyira fellengzős) olyan könnyen hozzájuthatnék, ahogy azt csak a tenger mellett lehet. Amikor természetes az, hogy reggel a piacon a halas standokon a néhány órája kifogott halak közül válogathatok. A nap eldöntendő kérdése csupán az lenne, hogy fehér borban pároljam a feketekagylót, grillezem a szardíniát, wokba dobjam-e a garnélát, vagy mit kezdjek a kisebb-nagyobb ismerős és ismeretlen halfajtákkal. Szeretném ezt az életet.

Amikor apartmanban nyaralunk mindig figyelünk rá, hogy legyen grill a kertben. Nem csak azért, mert jelentősen leegyszerűsíti az otthon főzést, hanem a közösségi élmény – a kertben szaladgáló gyerekek, a tüzet rakó, söröző férfiak és a salátát vagdosó nők mind az élmény részei – és az utánozhatatlan ízek miatt is. Tengeri hal, tengerparti grillre való. Többek között.

A Dél-Szláv országokban a kis tengerparti éttermekben mindenhol kínálnak mángoldot a halak mellé. Magában, sok fokhagymával, olívaolajon dinsztelve, vagy főtt krumplival keverve. Én mindkettőért odavagyok, itthon is mindig vadászom a mángoldot és nem is értem miért annyira nehéz ügy, hogy találjak.

Recept

1 kg mángold
10 gerezd fokhagyma
8 ek olívaolaj
1 kg krumpli

frissen őrölt bors
opcionális: 1/2 szerecsendió reszelve

A krumplit megpucolom, felkockázom és hideg, enyhén sós vízben felteszem főni. Amikor puha leszűröm, visszateszem a lábosba és kevés olívaolajat öntök rá.
A mángold vastag szárát levágom, a leveleket összedarabolom. 2-3 adagban dinsztelem: nagy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajat öntök, közepes lángon felhevítem. Rádobok 2-3 gerezd hajszálvékony szeletre vágott fokhagymát, épp csak addig pirítom, amíg illatozni kezd és máris rádobom a mángoldot. 6-8 percig dinsztelem, amíg teljesen összeesik. Sózom, borsozom, esetleg kevés szerecsendiót is reszelek rá. A krumplihoz keverem, majd ugyanezt teszem a maradék mángolddal is. A bégén bőven meglocsolom olívaolajjal, utánafűszerezem és melegen tálalom.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -