Az volt a terv, hogy hasznosítjuk a hűtőben felhalmozódott almákat – almás palacsintát sütünk. Azért a palacsinta mellé mégis kellene valami leves, gondoltam, már csak azért is, hogy megnyugtassan anyai lelkiismeretemet és egészséges falatot is tegyek a kisgyerek tányérjába. Előző nap az egyik barátnőm említette futólag, hogy spárgalevest főzött, de nem krémlevesnek, hanem olyan zöldséglevesesen. Ez szöget ütött a fejembe, miért is ne lehetne spárga is a zöldséglevesben? Attól olyan nyárias lenne. Főleg, ha a többi zöldség is mind új, nyári.

Rusztikus nyári zöldségleves

Ezzel a gondolattal indultunk bevásárolni a palacsinta mellé készülő leveshez és vettünk újkrumplit, új kelkáposztát, újhagymát, karalábét, zöldspárgát, zsenge sárgarépát és fehérrépát. A cukkininek nem bírtam ellenállni, pedig nyilván nincs még itt az ideje, a paradicsomot pedig inkább jófajta olasz konzevrből tettem a lábosba. Petrezselymet a nagymamám kertjéből, kakukkfüvet az ablakból vágtam a bele. Annyira jól elvoltunk a leves készítésével, hogy végül ez lett az igazi ebéd – mindenki több tányérral is evett, a palacsintát csak úgy mellékesen elfogyasztottuk utána, mert ugye a leves után is kell valami… Fotó sem készült róla.

Recept

1 nagy sárgarépa
1 fehérrépa
2 csomag újhagyma
3 gerezd új fokhagyma
3 db közepes újkrumpli
1/2 kg zöldspárga
1 kisebb karalábé
1 kisebb cukkini
1 doboz konzervparadicsom
4 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem
1 tk citrombors

olvaolaj

frissen reszelt parmezán
pirított kenyérkocka

Kevés olívaolajon 5-7 percig dinsztelem az egyformára vágott sárgarépát, fehérrépát és a felkarikázott újhagymát, az egészet sózom, borsozom. Hozzáadom a fokhagymát, a szeletekre vágott karalábét, a felkockázott újkrumplit és további 1 percig dinsztelem. Hozzáadfom a paradicsomkonzevret a levével együtt, a kakukkfűagakat, majd felengedem 1,5 l vízzel. Fedő alatt felforralom és amikor a zöldségek félpuhák hozzáadom a megtisztított, feldarabolt spárgát és a szeletekre vágott cukkinit. Épp csak addig főzöm, amíg az utolsó két zöldség ressre fő. Ha kell utánaízesítem és belekeverem az apróra vágott petrezselymet. 10 percig pihentetem a levest fedő alatt, majd tányérokba szedem, nagy adag frissen reszelt parmezánt szórok miden tányérba és akinek még így sem elég tartalmas a leves, pirított kenyérkockát kínálok mellé.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: Hozzászólás (1)
  1. Jó reggelt!
    Még soha nem szóltam hozzá gasztro bloghoz, most is inkább kérdezni szeretnék. Kb 15 éve 2 sikertelen spárga kísérlet után felhagytam a próbálkozással, a múlt hétig, az eredmény azt hiszem megint 15 évre eltántorít, ha nem sikerül valami használható infót begyűjtenem. Szóval fehér spárgából (1/2 kg) hámozás, levágás után megfőztem só nélküli vízben, mixeltem, az eredmény, mintha egy varrodát felsöpörtem volna. Mire szűrőn átpasszíroztam, nem maradt egy tányérnyi krémlevesnek való. Férjem szerint már nincs szezonja a spárgának, nem szabad ilyenkor venni. Kóstoltam nyersen, nem volt keserű, és roppanósan tört. Hol a hiba, tud nekem valaki segíteni?

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.