Nyári minestrone
Havas DóraMaradok még a leveseknél. A minestronét minden évszakban szeretjük. Tényleg nem tudnék különbséget tenni, hogy melyik a legjobb. Mindig olyan zöldségeket teszünk bele, ami éppen terem, így ez a tartalmas leves télen egy kicsit ha lehet laktatóbb, nyáron egy árnyalattal könnyedebb. A sok zöldség miatt nem kell alaplével variálni, elég egy jó sofritto-t (hagyma, sárgarépa, zeller) készíteni, egy kis pancettával ízesíteni és egy jó darab parmezánhájat beledobni már a legelején. A mi nyári verziónkba zöldbab, mángold, cukkini és édeskömény került a paradicsom és a sofritto mellé. A bab kötelező minden évszakban, legfeljebb nyáron nem kell már mást enni, bőven elég egy nagy tál illatos zöldségleves, esetleg egy kis darab kenyérrel. Utána, aki bírja, még kaphat néhány gombóc fagyit.
Akkor tehát mégyegyszer: a leves lelengedhetetlen kelléke a friss bazsalikomból készült házi pesto. Ha ez nincs, a leves pont jó úgy, ahogy van, magában is.
Recept
1 nagy sárgarépa nagylyukú reszelőn lereszelve
3 szál zellerszár apróra vágva
1 nagy fej hagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
2 ek olívaolaj
15 dkg pancetta vagy más húsos füstölt szalonna
2 ek sűrített paradicsom
1 dl száraz fehér bor
5-10 cm-es darab paremzánhéj
1/2 kg zöldbab megpucolva, 2-3 cm-es darabokra vágva
1 nagy cukkini 1 cm-es kockákra vágva
2 paradicsomkonzerv (egész paradicsommal)
20 dlg makaróni kis darabokra tördelve
só
frissen őrölt bors
25 kg főtt fehérbab (vagy konzerv)
20 dkg mángold
kb. 1,5 l víz
tálaláshoz pesto és frissen reszelt parmezán
Egy nagy lábosban felhevítem az olívaolajat, rádobom a felszeletelt pancettát és lepirítom, hogy a zsírját kiengedje. Rádobom a hagymát, sárgarépát, zellert és 30 percen keresztül izzasztom, amíg teljesen összeesik. Néha megkeverem és vigyázok, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadom a paradicsompürét és lepirítom.
Felöntöm a borral, hagyom, hogy elfőjjön az alkohol és beleteszem a parmezán héját, a feldarabolt zöldbabbal és a paradicsomkonzervvel. Sózom, borsozom és felöntöm a víz felével. Lefedem. Amikor a zöldbab félig megfőtt, beleteszem a darabokra tört makarónit, a cukkinit és félpuhára főzöm, ha túl sűrű, vízzel higítom. A főtt fehérbabot és a mángoldot csak a legvégén teszem bele és épp csak addig főzöm, amíg a tészta megpuhul és a mángold összeesik. Forrón tálalom, pestot és frissen reszelt parmezánt teszek minden tányérba.