Olyan mintha

Folytatom a kiszabott programot: hasznosítok mindent, amit a hűtőben és a konyhaszekrényekben találok. Közben, bevallom, csúnya gondolatok öltenek alakot a fejemben – jobb, ha végig se gondolom őket – amikor szuszogva mászom a lépcsőt, karomon R2r és a szatyrok (ebből kevés és ritkán), és eközben meglátom a liftakna szélén térdeplő szerelőket… Inkább vissza is terelem a gondolataimat a konyhába.
Nagyon megörültem ma, amikor találtam egy csomag rizstésztát a szekrény mélyén pár szem kesudió mellet. Eszembe jutott, hogy valamelyik nap hoztam haza egy tálca ceruzababot és ezekkel már lehet valamit kezdeni. Valami ázsiai tésztára gondoltam, de csak amolyan pszeudo ázsiainak merném nevezni, mert egyáltalán nem autentikus. Ha a hozzávalókat nézem igazán nemzetközi: a ceruzabab Kenyából származik, a garnéla a mélyhűtő közvetítésével Bangladesből, a tészta pedig kínai.

Pszeudo ázsiai zöldbabos tészta


A többi hozzávaló: halszósz Vietnámból, szójaszósz Japánból, nádcukor Thaiföldről, chili Mexikóból, és magyar fokhagyma. A szezámolaj szintén kínai, a lime-ra nem volt származási hely írva. Így felsorolva legalább annyit megállapíthatok, hogy a hozzávalók több mint a fele ázsiai, de ettől még nem merném egyik nemzet konyhájának se tulajdonítani ezt a tésztát. Nem is ez számít, lett annyira ízletes, hogy érdemes legyen írni róla néhány sort.

Recept (2 személyre)

20 dkg rizstészta
15 dkg ceruzabab hosszában kettévágva
8-10 db királyrák farok (lehet fagyasztott, persze jobb, ha friss)
1 marék kesudió
2 gerezd fokhagyma
1/2 chili (lehet egész, ízléstől függően)
1 ek olaj
1 ek szezámolaj
1 ek halszósz
4 ek szójaszósz
1 ek finomítatlan nádcukor
frissen őrölt bors
1/2 lime frissen facsart leve

A kesudiót száraz serpenyőben közepesen magas lángon megpirítom. Ha kész, kiszedem és félreteszem. A lángot alacsonyra veszem, a serpenyőbe öntöm a 2 féle olajat és ha felmelegedtek beledobom az aprított fokhagymát és chilit. Hagyom őket egy kicsit pirulni vigyázva, hogy meg ne égjenek, majd rádobom a hosszában kettévágott zöldbabot. Fedő nélkül közepes lángon 15 perc alatt félpuhára párolom, ezután hozzáadom a szójaszósz, a halszószt és a cukrot, elkeverem, hagyom 1-2 percig rotyogni, majd rádobom a rákot. Friss rák esetén 5-6 perc, fagyasztott, előfőzött rák esetén 2-3 perc alatt készre főzöm.
A rizstésztát forró vízzel felöntöm, fedő alatt 5-7 percig hagyom ázni, amíg megpuhul. Leszűröm, a babhoz keverem, az elkészült ételt meghintem a pirított kesudióval, rácsavarom a lime levét és tálaláskor néhány csepp szezámolajat csepegtetek a tetejére. Nem túl laktató, könnyű vacsora, vagy egy tartalmasabb leves után ebédként megállja a helyét.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -