Oreo

Felhív a háromból az egyik legjobb barátnőm férje a múlt héten: “Szia Dóri, figyelj! P látott egy Oreo tortát a Született feleségekben és kiszakadt belőle egy sóhaj “óóóó Oreo torta, ilyen egyszer nekem is kéne” – m e g s ü t ö d?” (P-nak most van a szülinapja és Oreo függő, ha ez nem lenne már ennyiből is nyilvánvaló.) Mit lehet erre mondani? Persze, hogy megsütöm. És az is persze, hogy nem találok semmi utalást erre a tortára sehol, én pedig nem nézem ezt a sorozatot. Közben napokig repes a szívem, hogy ez mennyire klassz lesz! Végül is sokkal jobb egy tortát kitalálni, mint egyszerűen lemásolni. Kapott már P tőlem Oreo-t, amikor itthon sehol sem lehetett beszerezni. Volt, hogy azt kérte csak Haagen Dazs Cookies and Cream fagyit vegyek a szülinapjára. Sokat. Kapott. De hogy nekem miért nem jutott eszembe eddig Oreo tortát sütni neki? Erre valók a jófej férjek:)

Oreo torta

A tortának koncepciója kerekedett a nagy tervezés során: nézzen úgy ki, mint egy óriás Oreo. Emeletes legyen, mert P és a kislánya egy napon születtek: kettő az egyben torta jár. De akkor nem lesz kekszformája. De az lesz: egy kicsi kesz egy nagy kekszen. A megoldás erre a bosszantó koncepcionális kavarodásra akkor született, amikor beszereztem a kérdéses kekszet: kaptam belőle hagyományos és mini méretűt is. Így már megállja a helyét a kis kekszen nagy keksz gondolat. (Oké, oké tisztában vagyok vele, hogy ezzel senki nem fog foglalkozni, de mégis oly szépen felépített gondolat ez.) A több napon át formálódó tervet végül 2 óra alatt kellett megvalósítanom, amíg R2r aludt, így normális fotó nem készülhetett – a nap is lement és sietni kellett  zsúrra.

A tészta a jól bevált csokitorta recept alapján készült. A krémhez és az alapötletet a Krafttól vettem csak helyettesítettem benne az össes készen kapható keveréket. Stlyingban is a Kraftból indultam ki csak egy kicsit csajosítottam rajta pöttyökkel.

Az emeletes tortához az alábbi recept másfélszeresét kell elkészíteni, 24 és 18 cm-es tortafomában, 2/3:1/3 arányban elosztva.

Recept (24 cm-es tortaformához)

25 dkg liszt
30 dkg cukor
12 dkg cukrozatlan kakaó
2 tk szódabikarbóna
csipet só
2,5 dl víz
2 dl kefír
2 dl olaj
3 tojás

25 dkg natúr krémsajt (Philadelphia vagy hasonló)
1/2 l habtejszín
6 dkg porcukor
12 db Oreo keksz (normám méretű)

10 dkg 60% kakaótartalmú csokoládé
1 dl tejszín

A tésztához a száraz alapanyagokat egy tálban összekeverem és a keverék közepébe mélyedést alakítok ki. Egy kis tálban összekeverem a folyékony alapanyagokat a tojással és az előkészített száraz anyagokhoz adom. Kanállal egyenletes masszává keverem.
Egy 24 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral, a massza felét beleöntöm és 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Ugyanezt teszem a második adaggal is. Rácson teljesen kihűtöm a tortalapokat.

A csokoládé ganázshoz, ami a torta tetejére kerül, a csokit összetöröm és egy kisebb tálba teszem. A tejszínt egy kis lábosban forráspontig melegítem, amikor elkezd felemelkedni azonnal lehúzom a tűzről és a csokoládéra öntöm. Hagyom 1 percig állni majd egyenletesre keverem, fényes, selymes masszát kell kapnom. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

A krémhez a krémsajtot és a porcukrot robotgéppel habosra keverem, félreteszem. A tejszínből kemény habot verek és 3 adagban lazán hozzáforgatom a sajtkrémhez. 2 evőkanálnyit kiveszek a krémből, nyomózsákban ezt használom majd a dekoráláshoz és a kekszek felragasztásához. A kekszeket összetöröm és a krémhez keverem. Az egyik kihűlt tortalapot tortatálra teszem, megkenem a kekszes krémmel vastagon, majd óvatosan ráteszem a második tortalapot. Ennek a tetejét vékonyan bevonom a ganázs krémmel. Kis időre behűtöm, majd újabb réteg ganázst kenek rá szép egyenletesen. A félretett krémmel és a kekszekkel feldíszítem a torát. Legalább egy órára behűtöm szeletelés előtt.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -