Padlizsánsaláta

A Lövőház utcai török büfében nagy kedvencem a joghurtos padlizsánsaláta (a sok egyéb finomság mellett). Kicsit problémás eset, mert hihetetlenül fokhagymásan készítik, ami nem igazán előnyös akkor, ha munkanapon ebédel itt az ember. Kolléganőimmel egytlen módszert sikerült kifejlesztenünk a kellemetlenségek elkerülésére: mindannyian rendelünk belőle és nem szervezünk aznapra külső megbeszélést (a többi munkatársunkat még nem kérdeztük meg módszerünkről…). A hétvégén arab ízek által ihletett ebédet készítettem és azonnal eszembe jutott megint a padlizsánsaláta, már csak azért is, mert tart még a padlizsánszezon, ki kell használni! Egyébként pedig már foglalkoztat egy ideje, hogy mitől lesz olyan sűrű, kicsit nyúlós a joghurtos szósz és abbahagyhatatlanul finom ez a saláta. Belevágtam és most már tudom, hogy nem bonyolult a dolog, csak azt sajnálom, hogy a kísérletezés miatt nem mertem elsőre nagyobb adagot készíteni.

Joghurtos padlizsánsaláta

Recept
(egy padlizsánból 2 személynek éppen elég)

1 nagyobb padlizsán
1 gerezd fokhagyma
2 dl joghurt
2 tk friss citromlé

olaj

A padlizsánt 1 cm-es szeletekre vágom, néhány csepp olajat csepegtetek rájuk és sütőben egészen sötét színűre grillezem a szeletek mindkét oldalát, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Félreteszem és hagyon kihűlni. Kis tálban összekeverem az összezúzott fokhagymát a joghurttal, hozzáadom a citorm levét és a sót ízlés szerint. Ehhez keverem a lehűlt puhára sült padlizsánszeleteket és az egészet legalább egy órára a hűtőbe teszem. Tálalás előtt jól átkeverem (ettől lesz “nyúlós” a joghurt, mert a padlizsán puha belsejének egy része beleolvad a szószba). Ízlés szerint lehet hozzá több fokhagymát is adni. A receptet duplázni, triplázni, sokszorozni érdemes.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -