VIDEÓ: villámgyors pariszósz és három tésztavacsora

Kellenek életmentő receptek rohanós hétköznapokra, ezért bemutatjuk a világ legegyszerűbb pariszószát és hozzá három ötletet a gyors, változatos tésztavacsorához. Ha van egy jó paradicsomszószod, már nem menthetetlen a helyzet! (Az olasz mammák, most ne figyeljenek!)

Gyors paradicsomszósz (1 adag, 4 személynek):

1 paradicsomkonzerv (400 g)

2 gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

1 tk só

1/2 tk frissen őrölt bors

Az olívaolajat felhevítjük és rádobjuk a finomra aprított fokhagymát. Amikor lekezd illatozni, hozzáadjuk a paradicsom konzervet is és elkezdjük főzni. 5 perc után krumplinyomóval összetörjük a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony láng felett lekvár sűrűségűre főzzük.

 

Sonkás-brokkolis tészta 

10 dkg speck sonka

3 dkg natúr mandula

35 dkg brokkoli (lehet felengedett, fagyasztott is)

2 ág majoranna

30 dkg rigatoni

 

A sonkát száraz serpenyőben elkezdjük pirítani, majd ha kieresztette a zsírját, hozzáadjuk a durvára darabolt mandulát is. A brokkolit rózsáira szedjük, két percre forrásban levő sós vízbe dobjuk (ha fagyasztott, akkor csak felengedjük), és ezt is a serpenyőbe tesszük. Lepirítjuk, közben rámorzsoljuk a majorannát.

A rigatonit fogkeményre főzzük, leszűrjük és összeforgtajuk a paradicsomszósszal. A tetejére halmozzuk a sonkás-brokkolis feltétet, és tálaljuk. Egy kis reszelt paremzánt is elbír a tetején.

 

Tonhalas

2 ek kapribogyó

2 ek olívaolaj

1 nagyobb cukkini

só és frissen őrölt bors

1/2 citrom leve

1 tk vaj

1 tonhal konzerv

30 dkg linguine

1 adag paradicsomszósz

kis csokkor petrezselyem

 

A kapribogyót száraz serpenyőben lepirítjuk. Közben a cukkinit vékony csíkokra vágjuk (julienne). A sepenyőbe kevés olívaolajat öntünk és rádobjuk a cukkinit is. Magas lángon 2-3 percig pirítjuk, fontos, hogy ne főzzük puhára a a cukkinit, hanem roppanós maradjon. Sózuk, borsozzuk és ráfacsarjuk a citrom levét. Hozzáadunk 1 tk vajat és a lecsepegtetett tonhalat. Összeforgatjuk és összemelegítjük.

A linguine-t fogkeményre főzzük, leszűrjük és összeforgtajuk a paradicsomszósszal. A tetejére halmozzuk a cukkinis-tonhalas feltétet, megszórjuk finomra aprított petrezselyemmel és kevés olívaolajjal meglocsolva azonnal tálaljuk.

 

Sütőben sült csirkés penne

30 dkg penne

1 adag gyors paradicsomszósz

1 főtt csirkemell

10 dkg mozzarella

1 marék bazsalikom

3 dkg permezán sajt

 

A pennét fogkeménynél egy kicsit keményebbre főzzük, leszűrjük és egy nagyobb serpenyőben összeforgatjuk a paradicsomszósz háromnegyedével. Egy hőálló tál alján szétkenünk a szószból egy keveset. Ráborítjuk a paradicsomos tésztát, összekeverjük a falatnyi darabokra vágott csirkemellel, mozzarellával, és az összetépkedett bazsalikommal. Összeforgatjuk a maradék paradicsomszósszal és paremzánt reszelünk a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen