Minden évben sütök ilyenkor mézeskalácsot és nem unom meg, mert vagy egy jól bevált receptem. Pont olyanok lesznek a mézeskalácsaim, ahogy szeretem őket: a sütőből kivéve azonnal puhák és azok is maradnak, a fűszerezésük is kellemes, nem tolakodó.

ombre-mezeskalacs-fekvo
Ombre mézeskalácsok

 

Egyetlen dolgot szoktam megváltoztatni évről-évre, ez pedig a díszítés: van, hogy magokkal rakom ki a kekszeket, van, hogy írókával rajzolom őket körbe vagy teljesen bekenem őket mázzal. Az írókázásban nem vagyok annyira ügyes, mint szeretném – nem megy az aprólékos csipke minta. Idén készültek a legkreatívabb és legmodernekk mézeskalácsok. A díszítés ötlete Péter Annától származik, egy közös mézeskalács sütésen rögtönözte az ombre mintát, amire azonnal többen is lecsaptunk és én a gyerekeimmel azóta többszörösen tökéletesítettem a technikát. Valójában sokkal jobban néz ki, mint amennyire bonyolult előállítani. Jó hír, igaz?

ombre-mezeskalacs-fa
Ombre karácsonyfa

 

Recept azonnal puha mézeskalácshoz:

25 dkg méz

30 dkg vaj

30 dkg világos barnacukor

1 kg liszt

1 narancs reszelt héja

2 tk őrölt fahéj

1 tk szefgűszeg

1 tk szegfűbors

2 tk őrölt gyömbér

1 tk őrölt szerecsendió

2 tk szódabikarbóna

3 +1 tojás

A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyjunk teljesen elolvadni.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a hozzákeverjük a lisztet és a mézet. Fontos, hogy a keverőlapátot és ne a habverőt használjuk, mert nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.

Ha nem ombre dekort szeretnénk, hanem írókával vagy magokkal díszítjük, felverünk egy tojást egy evőkanálnyi vízzel és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kel, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd tetszés szerint díszítjuk őket.

ombre-mezeskalacs-2
Ombre mézeskalácsok

 

Ombre díszítés

1 csésze cukor

1 csésze víz

2-3 vegyes színű marcipánmassza vagy cukortészta

A cukrot és a vizet egy kis lábasban összeforraljuk, addig amíg a cukor felolvad a vízben és egy kicsit besűrűsödik – kb. 7 perc. Lehűzzuk a tűzről és ahgyjuk kihűlni.

A marcipánmasszákból diónyi darabokat lecsípünk és kicsit összenyomkodunk. Porcukorral meghintett deszkán 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk a színes gombócot. Tetszés szerint kettéhajtjuk, akár többször is, hogy a színek keveredjenek. A kinyújtott masszát a kekszekkel megegyező kekszformákkal kiszúrjuk. A mézeskalácsokat vékonyan megkenjük cukrosziruppal – ez lesz a ragasztó, majd mindegyikre azonos formájú kiszúrt marcipánt helyezünk. Hagyjuk megkötni és dobozba tesszük a kész mézeskalácsokat.

ombre-mezeskalacs
Ombre mézeskalácsok
Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen

2 HOZZÁSZÓLÁS