Recycle!

Most, hogy Koppenhágában döntenek (remélem okosan) a jövőnkről, egyre inkább elgondolkozom azon, hogy kicsiben hogyan tudok hozzájárulni ahhoz, hogy legyen még élhető világ, amikor R2r nagy lesz, vagy unokái lesznek. Nem fogok hosszasan értekezni a tisztítószerekről, mosószerekről, újrahasznosításról, ez mégiscsak egy gasztroblog és én nem vagyok egy megrögzött zöld-térítő, de azért a saját életünkben igyekszem ezekre odafigyelni.

Rizibizi recycled

Például arra is, hogy ne dobjunk ki sok ételt. Sajnos ezen a téren még van hova fejlődnöm, én már nem abban a helyzetben nevelkedtem, hogy anyukámnak részletekig kidolgozott terve lett volna minden alapanyag többszöri felhasználására. Nagymamámra ez még jellemző, de mi már egészen másképp kezeljük az ételeket és ez nem éppen takarékos. Ezen is próbálok változtatni. A tegnapról megmaradt rizibizi ázsiai pirított rizsként kerülm ma ismét az asztalra, R2r legnagyobb örömére.

Receptféleség

3-4 púpozott merőkanál maradék főtt rizs
1 kis fej brokkoli rózsáira szedve
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
30 dkg csirkemell filé
2 ek szójaszósz
1 ek halszósz
1/2 ek barnacukor
1 ek mogyoróolaj
1 tk szezámolaj

A brokklirózsákat feldarabolom és 1 percre forrásban lévő sós vízbe dobom. Leszűröm és félreteszem.
Az olajakat wokban felmelegítem. Nem kell túl forróra, mert a fokhagymát dobom bele először, nem szabad megégetni. 1 percig pirítom, amíg illatozni kezd, ekkor rádobom a csíkokra vágott csirkemellet, feljebb tekerem a lángot és 2 adagban megpirítom a húst. Amikor a csirke megpirult a wok oldalára tolom, a wokba ütöm a tojást, szétterítem és rántottát készítek. Ha nagyjból megszilárdult, de még nem száraz, felkaparom fakanállal és elkeverem a hússal. Hozzákeverem a főtt rizst, 2-3 percig kevergetve pirítom, majd rádobom az előfőzött brokkolit, a szója-, és halszószt, barnacukrot. 2 percig forralom, kevergetem, forrón tálalom.
Édes csiliszósszal még egy kicsit lehet rajta csavarni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -