Bevallom, kicsit elfáradtam a VKF! szervezés-összegzés, valamint az ezzel egyidőben zajló egyéb elfoglalátásgaim miatt. Ne tessék félreérteni, nagyon jó volt és nem csinálnám se vissza, se másképp, de munkás dolog ez a bloggermozgalmi aktívkodás, főleg ha közben sok egyéb tennivaló is akad. Ezzel magyarázható, hogy kicsit csöndben voltam itt a blogon. No meg azzal, hogy egymás után két hétvégén is aranygaluska party-t tartottunk – jó sok aranygaluska és sok kedves vendég társaságában. Ha szerettem volna sem kerülhetett volna fel a főszereplő fogás ide, mert nem maradt egyetlen pirult diódarab sem. De még a minestrone vagy a csirke becsinált leves is elfogyott, bár azokat nem biztos hogy ide szánnám. (Ez így egészen nem igaz, mert készülök egy hosszabb értekezésre a minestronéról, de ahhoz előbb egy újabb adagot kell gyártani, ami nem azonnal lesz.) Talán a fent említett fogásokból is kiderül, hogy a novemberrel beköszöntött nálunk a tartalmasabb ételek ideje is, alig várjuk, hogy vége legyen a hétnek és a sötétséget, szürkeséget, nyálkás vagy éppen zimankós időt valami szívet melengető finomsággal ellensúlyzzuk.

Ricottával sült csirke


Nagyon kellemes ebéd kerekedett a képen látható ricottás csirkéből. A töltelék, ami a csirke bőre alá kerül annyira finom, hogy érdemes belőle egyből dupla adagot készíteni és külön tálban a csirke mellett megsütni, majd felfújtként tálalni. Mellé tepsiben sült zöldségeket ettünk – krumpli, sütőtök, fehér- és sárgarépa zöldfűszeres olíva olajban átforgatva. A csirkéhez az alapötletet a Gourmet valamelyik nem túl régi számából vettem, a fűszerezésen változtattam egy picit. A nagy tanúlság ebből a receptből számomra a csirke feldolgozása: az egész csirkét a két melle között végigvágtam, a melleket lefejtettem és a hátcsontot kiemeltem. Így a csirkét ki lehet teríteni, belső oldalával lefelé egy tepsibe és egyenletesen átsütni – nem szárad ki sehol. A hentes nagyon készségesen megmutatta, hogy a műveletet hogyan végezzem el, köszönet ezért.

Recept

1 közepes csirke, hátcsont nélkül
2 ek olíva olaj

frissen őrölt bors

75 dkg ricotta
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
2 kissé felvert tojás
5 dkg frissen reszelt Parmigiano-Reggiano
2 ek friss oreganó apróra vágva
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
1 tk só
frissen őrölt vegyes bors

A csirkét megmosom, hátcsontját a fent leírt módon kiszedem, kívül-belül sózom, borsozom.
A töltelékhez a fokhagymát összetöröm és az olíva olajon kicsit megfuttatom, hogy illatozzon. Nagyobb tálba teszem, hozzákeverem a ricottát, a tojást, a parmezánt és a fűszereket. A töltelék 1/3 részét óvatosan a csirke bőre alá töltöm, az egészet megkenem olíva olajjal és 200 fokos sütőbe teszem. A maradék tölteléket kiolajozott hőálló tálba teszem és miután a csirke már 30 percet sült, becsúsztatom mellé a sütőbe. A ricotta felfújtat 30 perc alatt készre sütöm, eddigre a csirke már egy órája sül, ez is elkészül. Tálalás előtt a húst 10 percig pihentetem.

MEGJELENÍTÉS:ELREJTÉS: 7 hozzászólás
 1. A francia konyha magyar nyelven van meg neked is? Esetleg angol?
  (most florentine reménykedő arcot vág)

 2. igen, igen, most jól érted, csak nekem tegnap este a szegycsont elnevezés nem volt meg 🙂
  valóban, az eredmény ugyanaz csak az egyik vagy másik csont eltávolításával… a lényeg a kilapítható csirke

 3. Aha, akkor a te hentesed a szegycsontot kiszedte a bordákkal együtt, és a gerinc maradt benne? Tehát pont fordítva, mint a videón? Végülis akkor ugyanúgy lapos lesz, csak kevesebb csonttal. Most jól értelmezem? 🙂

 4. jogos az értetlenkedés… ugyanis, íme egy videó, hogy hogyan kell ezt csinálni:
  http://www.youtube.com/watch?v=l-8tMEwBnSA
  viszont, a hentesen pont nem ezt mutatta, vagyis ô a 2 mell között vágta el hosszában a csirkét, majd a melleket a bordákról lefejtette és oldalra kihajtotta, a csontot pedig kiszedte a bordákkal együtt. az eredmény ugyanaz, vagyis egy lapos csirkét kapsz, de ezzel nem a hátcsontját vesszük ki, tehát azt rosszul írtam. így vili?
  azért holnap egyeztetek a hentessel 🙂

 5. Csatlakozom Dalithoz. Hova tetted pl. a lefejtett csirkemellet, csak úgy mellé? Meg hogy jön ki az a hátcsont? Én is szívesen kipróbálnám!

Hozzászólok

E-mail címedet nem tesszük közzé.

Lila Füge

Receptjeim, fotóim, és egyéb irásaim kizárólag az írásos beleegyezésem után közölhetőek más oldalakon, vagy nyomtatásban. Ezalól kivételt képeznek azok a gyűjtőportálok, ahol nem közlik az egész írást, csak annak első pár sorát, folytatásért pedig a blogomra kattint az olvasó.