Regenerálódás

Bevallom, kicsit elfáradtam a VKF! szervezés-összegzés, valamint az ezzel egyidőben zajló egyéb elfoglalátásgaim miatt. Ne tessék félreérteni, nagyon jó volt és nem csinálnám se vissza, se másképp, de munkás dolog ez a bloggermozgalmi aktívkodás, főleg ha közben sok egyéb tennivaló is akad. Ezzel magyarázható, hogy kicsit csöndben voltam itt a blogon. No meg azzal, hogy egymás után két hétvégén is aranygaluska party-t tartottunk – jó sok aranygaluska és sok kedves vendég társaságában. Ha szerettem volna sem kerülhetett volna fel a főszereplő fogás ide, mert nem maradt egyetlen pirult diódarab sem. De még a minestrone vagy a csirke becsinált leves is elfogyott, bár azokat nem biztos hogy ide szánnám. (Ez így egészen nem igaz, mert készülök egy hosszabb értekezésre a minestronéról, de ahhoz előbb egy újabb adagot kell gyártani, ami nem azonnal lesz.) Talán a fent említett fogásokból is kiderül, hogy a novemberrel beköszöntött nálunk a tartalmasabb ételek ideje is, alig várjuk, hogy vége legyen a hétnek és a sötétséget, szürkeséget, nyálkás vagy éppen zimankós időt valami szívet melengető finomsággal ellensúlyzzuk.

Ricottával sült csirke


Nagyon kellemes ebéd kerekedett a képen látható ricottás csirkéből. A töltelék, ami a csirke bőre alá kerül annyira finom, hogy érdemes belőle egyből dupla adagot készíteni és külön tálban a csirke mellett megsütni, majd felfújtként tálalni. Mellé tepsiben sült zöldségeket ettünk – krumpli, sütőtök, fehér- és sárgarépa zöldfűszeres olíva olajban átforgatva. A csirkéhez az alapötletet a Gourmet valamelyik nem túl régi számából vettem, a fűszerezésen változtattam egy picit. A nagy tanúlság ebből a receptből számomra a csirke feldolgozása: az egész csirkét a két melle között végigvágtam, a melleket lefejtettem és a hátcsontot kiemeltem. Így a csirkét ki lehet teríteni, belső oldalával lefelé egy tepsibe és egyenletesen átsütni – nem szárad ki sehol. A hentes nagyon készségesen megmutatta, hogy a műveletet hogyan végezzem el, köszönet ezért.

Recept

1 közepes csirke, hátcsont nélkül
2 ek olíva olaj

frissen őrölt bors

75 dkg ricotta
2 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
2 kissé felvert tojás
5 dkg frissen reszelt Parmigiano-Reggiano
2 ek friss oreganó apróra vágva
1/4 tk frissen reszelt szerecsendió
1 tk só
frissen őrölt vegyes bors

A csirkét megmosom, hátcsontját a fent leírt módon kiszedem, kívül-belül sózom, borsozom.
A töltelékhez a fokhagymát összetöröm és az olíva olajon kicsit megfuttatom, hogy illatozzon. Nagyobb tálba teszem, hozzákeverem a ricottát, a tojást, a parmezánt és a fűszereket. A töltelék 1/3 részét óvatosan a csirke bőre alá töltöm, az egészet megkenem olíva olajjal és 200 fokos sütőbe teszem. A maradék tölteléket kiolajozott hőálló tálba teszem és miután a csirke már 30 percet sült, becsúsztatom mellé a sütőbe. A ricotta felfújtat 30 perc alatt készre sütöm, eddigre a csirke már egy órája sül, ez is elkészül. Tálalás előtt a húst 10 percig pihentetem.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -