Én otthonról azt hozom, hogy a reggelizés szentség. Anyukám mindig megteremtette a körülményeket ahhoz, hogy az asztal köré keveredjen a család minden reggel. És reggelizzünk. Gyerekként, főleg kamaszkortól én ezt se nem értettem, se nem értékeltem. Most pedig nosztalgiával gondolok vissza rá, szóval: Anyu, köszi, megérte!

Közben én is anyuka lettem és (ismét) csodálattal kell a saját anyukámra tekintenem, mert már értem, hogy miért keltegetett minden reggel 20 perccel korábban, hogy miért kelt ő hajnalok hajnalán, és főleg azt, hogy ezzel mit adott nekünk útravalónak. Próbálok a nyomdokaiba lépni… egyelőre ott tartok, hogy mindig készítek finom, egészséges, energiadús reggelit és a gyerekek szívesen el is fogyasztják azt. Idén az a célom, hogy én is ott üljek minden reggel az asztalnál és ne püföljem közben a klaviaturát, ne nyomkodjam a telefonomat és ne szervezzek fejben semmit, hanem én is csak reggelizzek.

Erre vannak kifejlesztett eszközeim és ezek eddig tényleg beváltak. Például az, hogy

nem dőlök be annak a balga gondolatnak, hogy reggelit reggel kell készíteni.

A reggel mindig egy rohanás, teljesen mindegy, hogy menniyre korán kelek fel. Akkor tudunk nyugodtan reggelizni (és nem vajas zsemlét), ha valamennyire előkészítem. Nem kell nagy dolgokra gondolni, például este beteszek pár adag zabpelyhet tejjel felöntve a hűtőbe, vagy összekeverem a maradék szikkadt kenyeret egy kis tojással és tejjel, hogy reggel csak bedobjam a sütőbe, amíg zuhanyzok. Ezek nem nagy dolgok, kis odafigyeléssel és szervezettséggel megkönnyítik a rohanós reggeleket.

És van még az egy serpenyős szabály.

Tudom, ez sokaknál kiveri a biztosítékot, de egy serpenyőnyi ételt hajlandó vagyok időnként reggel is elkészíteni. Ezzel két legyet ütök egy csapásra: a gyerekeim imádnak érte és ezzel az uzsonnás dolgozkat is feltöltöm. Szóval ilyenkor sütök tükörtojást sonkával, zablisztes amerikai palacsintát vagy éppen quesadillát.

Sült zabkása körtével és áfonyával

Hozzávalók:

20 dkg zabpehely

10 dkg szeletelt mandula

50 g nádcukor

1 tk őrölt fahéj

½ tk só

1 tk sütőpor

2 közepes körte

10 dkg áfonya

2 ek vaj + a forma kikenéséhez

1 kisebb tojás

2 dl tej

 

Elkészítés:

A zabpelyhet, a szeletelt mandulát, a cukrot, a fahéjat, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálba tesszük. Az körtéket meghámozzuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A puha vajjal együtt a keverőtálba tesszük és összekeverjük a többi hozzávalóval. A tojást kissé felverjük, kikeverjük a tejjel és ezt is a tálba öntjük, jól összedolgozzuk, a végén az áfonyát is óvatosan hozzákeverjük, ügyelve, hogy ne törjük össze. Egy hőálló tálat kivajazunk és megtöltjük a masszával. 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni, majd légmentesen záró dobozba tesszük vagy felszeleteljük és fogyasztjuk.

 

Előző cikk5 ok, hogy mindig reggelizz!
Következő cikkA legjobb rostforrások
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írd be a kommented!
Kérjük, írd be a neved