Reggeli a mamának és az ő kicsi fiának
Havas DóraR2r étrendjének (amióta szilárdat is eszik) szinte a kezdetektől fogva része a zabkása – illetve eleinte mindenféle gabonából készítettem neki kását a doktor néni javaslatára. Ő azt mondta, hogy ha pici korától kezdve kap kását, megszokja és nem fogja elutasítani később sem, sőt előnyben részesíti majd a készen kapható agyoncukrozott és tartósított pelyhekkel szemben. Ez szerencsére bejött. Ennél egészségesebb, táplálóbb reggelit pedig nem nagyon tudnék neki, khm, magunknak adni. És a tetejébe még finom is… kellemes napot mindenkinek!
Recept (2 személyre)
25 dkg eper
4 ek juharszirup
1 1/2 dl lecsepegtetett joghurt
1 tk vaníliakivonat
5 púpozott ek zabpehely víz
Egy kis lábosban a zabpelyhet felengedem annyi hideg vízzel, amennyi ellepi + 1 cm. Közepes lángon ízlés szerinti krémességűre főzöm, néha megkeverem. Én úgy szeretem, ha a nyákos levét elfővi és szinte száraz a zabkása, de ez tényleg ízlés kérdése, a lényeg az, hogy megpuhuljanak a pelyhek. Ezen a ponton lehet hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt keverni. Nem ízesítem, mert a feltétek elég ízt adnak neki.
A joghurtot kikeverem 1 tk vaníliakivonattal, az epret megmosom, kicsumázom és felnegyedelem. A zabkását 2 kistányérba szedem, meglocsolom 2-2 ek juharsziruppal, rászórom az epret és rákanalazok a joghurtból.