Ricotta torta csokival, eperrel és rózsaborssal

Az történt, hogy 6 bejegyzés telt el azóta, hogy édességről írtam volna. Nem vezetek statisztikát, de szerintem ez soknak számít itt a Lila Fügén. Olvastam mostanában, hogy az emberek desszertes, édességes, süteményes, fagyis és főleg csokoládés írásokra sokkal gyorsabban és hevesebben reagálnak mint mondjuk egy tökéletesen megsütött hússzeletről szóló receptre. Ez itt nálam egészen biztos így van – a szerintem csodás és igen szép fotóval illusztrált báránygerincre senki nem moccantotta a kisujját se, ellenben az azt megelőző sütis és fagyis postokat sokkal többen olvasták. Kedves cukorfüggő barátaim! Érzékelem jelzéseiteket, parancsoljatok, íme egy mennyei édesség:

Csokoládés ricottatorta rózsaborsos eperöntettel

Szülinapra készült és olyan gyorsan fogyott el, hogy még a fotózásra félretett szeletnek is csak a maradék morzsáit kaphattam el egy kis kóstolóra (így inkább a reakciók alapján állíthatom, hogy finom). A recept eredetije itt található. Azt állítják a sütiről, hogy light, abban az értelemben tényleg igazuk van, hogy egy killer cheescake-hez képest kevesebb benne a zsír a ricotta és a könnyű krémsajt miatt. Az arányokon módosítottam, mert nagyobb tortára volt szükség (és még így sem jutott nekem belőle ugyebár). A rózsaborsos eperöntet szuperül kiegészíti az amúgy eléggé csokis süteményt.

Recept (26 cm-es csatos tortaformához)

62,5 dkg ricotta
25 dkg natúr krémsajt
20 dkg cukor
17,5 dkg tejföl
2 tojás
2 tojásfehérje
3 ek liszt
csipet só
1 tk vaníliakivonat
4 ek keserű kakaó
1/2 tk instant kávé
4 ek forró víz
10 dkg keserű csokoládé apró darabokra vágva

2 ek mogyoró vagy mandula
6 kakaós keksz

A csatos tortaformát kivajazom. A sütőt 150 fokra előmelegítem. A mogyorót és a kekszet késes robotgépben ledarálom, majd megszórom vele a tortaformát, mintha kilisztezném. Félreteszem.
A ricottát és a krémsajtot ropotgépben kissé felverem. Hozzáadom a tojásokat, tojásfehérjét, cukrot, tejfölt, vaníliakivonatot, sót, és a lisztet.
Az instant kávét és a kakaót elkeverem 4 ek forró vízzel, hozzáadom a csokidarabokat és elkeverem 1 bögre sajtkrém masszával. A maradék sajtkrémet az előkészített formába öntöm, a tetején eloszlatom a csokis keveréket és egy fakanál végével körkörösen összekeverem, hogy márványos legyen, közben vigyázok, hogy ne érjen le a fakanál a forma aljára, mert odaragadhat a sütemény. A sütő aljába egy hőálló tálba forró vizet teszek, a süteményt a középső sínre teszem és 150 fokon 45 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a közepes még egy egészen kicsit lágy. Kiveszem a sütőből, egy késsel fellazítom az oldalát és hagyom kihűlni. Ha kihűlt, kiveszem a formából és fogyasztás előtt 4-6 órát hűtöm.

Az eperöntethez 45 dkg epret 3 ek cukorral és 1/2 dl vízzel közepes lángon felfőzök, amíg elkezd szétesni és a cukor teljesen felolvadt. Mielőtt elzárom a lángot hozzákeverek 3 tk mozsárban megtört rózsaborsot.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -