Roséra sütött kacsamell szeletek, sült szőlővel, répákkal
Vogel DianaA kacsa valamiért ősszel kerül elő: íze is gazdag, színei is az ősszel harmonizálnak. Ilyenkor szüret idején szőlővel sokféle képpen el lehet készíteni.
1 egész kacsamell filé, bőrével együtt
40 dkg kisebb, színes sárgarépa
1 fürt magnélküli, édes lila, nagyszemű szőlő
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
1 teáskanál világos nádcukor
1 teáskanál nagyszemű só
tálaláshoz: sópehely, frissen őrölt bors
A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra. Egy sütőlemezre terítsünk sütőpapírt. A megmosott és hámozott répákat hosszában vágjuk fel és fektessük az előkészített sütőlemezre, úgy, hogy a zöldségek ne fedjék be egymást. A megmosott szőlőszemeket tegyük a répák közé. Locsoljuk meg az olívaolajjal, a balzsamecettel, hintsük meg a nagyszemű sóval és a nádcukorral és kb. 20 perc alatt süssük át.
A megmosott és papírtörlővel szárazra törölt két fél kacsamellet fektessük felforrósított, száraz serpenyőbe, bőrükkel lefelé. A hőmérsékletet redukáljuk közepesre és a kacsamellek mindkét oldalát süssük körbe, amíg szép kérget kapnak. A húsokat sütőcsipesz segítségével forgassuk. A kiolvadó kacsazsírt öntsük le. Takarjuk le fedővel és pihentessük kb. 10 percig, majd éles késsel vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd fektessük a sült szőlős, répák tetejére. Sópehellyel hintsük meg és tálalhatjuk is.