Sikerült távol maradnom jó néhány VKF!-től és az utóbbi időben a blogomtól is (az okoról majd egyszer), de ezt az alkalmat semmiképpen sem szerettem volna elszalasztani. Közel áll a szívemhez a kiírás, nagy saláta fogyasztó, készítő, rajongó vagyok. Csak egy napot késtem és még nem is ettem a pályaműből, pedig ez a mai ebédem (15:18). Szünet, ebéd.


Mindenféle salátát szeretek, csak meg kell találni mindig az adott alkalomhoz illőt. Leginkább azokat kedvelem, amelyek önmagukban is kitesznek egy étkezést, helyettesítenek egy fogást. Tavaly, amíg kedves barátném még a kolléganőm is volt, heti 2-4 alkalommal készítettünk magunknak saláta-ebédet. Mindig más hozta a hozzávalókat, volt hogy mindketten hozzájárultunk valamivel. Egy alapkészletet tartottunk az irodában (olíva olaj, balzsamecet, provance-i fűszersó, méz), a többit mindig vittük reggel. Azok voltak a legjobb ebédek! Több salátát azóta is készítek itthon az akkoriban kifejlesztett prototípusok közül. Terveztem, hogy összeállítok ezekből egy sorozatot, de elég idő ment el az elkészítés, (pletyka, kinek mi a baja, öröme, stb.), elfogyasztással, nem állhattam neki még fotózni is, mégis csak munkahelyen voltunk – még ha szerencsénkre laza környezetben is – így ez elmaradt. A mostani saláta emléket állít ennek az arany időszaknak, mert sokban hasonlít azokra a salátákra: laktató, nem csak zöldből áll, színes, van benne valami ropogós. Egy kicsit több időbe telik elkészíteni és munkahelyen, a grillezés miatt, nem is lehetne. De mostanában nem is rohanok annyira.

Pácolt grillezett cukkini saláta


Recept (2 személyre)

1 nagyobb cukkini
1 pita
8 dkg feta sajt
4 marék vegyes zöld (bébi spenót, ruccola, római saláta)
1 citrom reszelt héja
1/2 tk őrölt rozmaring (vagy 1 szál friss, apróra vágva)
olíva olaj
1/2 citrom leve
1 csipet cayenne bors
frissen őrölt vegyes bors
1 tk méz

A cukkinit megmosom, szárazra törlöm és 1/2 cm-es karikákra vágom. Besózom és 10 percre félrerakom. A pitát lapjával kettévágom és negyedelem, így 8 cikkelyt kapok. Kevés olíva olajjal meglocsolom és 180 fokos süt
őben aranybarnára sütöm. Felhszanálásig félreteszem. A cukkiniszeleteket papírtörlővel alaposan megtörlöm (ez fontos, mert különben túl sós lesz), ráreszelem a citrom alaposan megmosott héját, megszórom rozmaringgal és 1 ek olíva olajjal meglocsolom, 10 percig állni hagyom. Forró grillrácson vagy grillserpenyőben megsütöm a szeleteket, hogy szép csíkosak legyenek, de ne essenek teljesen össze.
Összeállítom a salátát: a zöldeket összetépkedem, a fetát közéjük morzsolom, a sült pitát összetöröm és a zöldekre szórom, fejenként 2 cikkelyt félreteszek, ezt majd a salát mellé adom. Az öntethez összekeverek 3 ek olíva olajat 1/2 citrom levével, a cayenne és a vegyes borssal, és a mézzel. Az öntettel meglocsolom a salátát, majd lazán hozzákeverem a cukkini szeleteket.

Előző cikkProgram/blogajánló
Következő cikkÚj bejegyzés…
2006. szeptemberében kezdtem el írni a Lila füge blogot, ami azóta sok változáson ment keresztül, mindig egyre több és szebb lett. Ma már nem blog, hanem ez az oldal. Persze nekem egy oldalnál sokkal több, mert az életem egyre nagyobb, izgalmasabb, szinesebb része.

8 HOZZÁSZÓLÁS

  1. szia lila füge,

    hiányolom a történéseket és a recepteket:(
    remélem hamarosan visszatalálsz!
    üdv, egy kicsi gasztroblogger:)

  2. az első kép annyira ismerős.. reggel kávé van a klaviatúrám előtt, este pedig valami hasonló tányér 🙂 közben gasztroblogok nézegetése természetesen 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here